Sendikal Anlayışta Vizyon ve Misyon Hareketi…

 Hem ülkemizde hem de dünyada sendikal hareketler, nitelik ve sayısal olarak gerilemektedir. Hatta kurumlarımızda sendikal hareketin bittiği yorumları yapılmaktadır. Şurası kesinlikle unutulmamalıdır ki insan emeği oldukça ve insanlar emeklerinin karşılığını alamadıklarıhakkaniyet ölçüsünden uzaklaşıldığı, insanca yaşama onurundan mahrum edildiği sürece adaletsiz bir düzen var oldukça sendikalar daima var olacak ve sadece üyelerinin değil, emekten yana, haktan yana olan bütün oluşumların yanında olmaya devam edecektir.

Artık kısır tartışmalarla gelişmeleri ıskalayan, içe kapanan, geçmişe takılıp patinaj yapan sendikal anlayışın sona erdiği dönemi yaşıyoruz. Kendini yenilemeyen bir sendikal anlayış sona eren bir sendikal anlayıştır.

Sendikacılığı sahip olduğu ideolojiye hizmet aracı olarak görenlerin sendikacılık dönemi bitmiştir.

Sendikacılığı üyelerine değil kendi çıkarlarına hizmet için kullananların sendikacılık dönemi bitmiştir.

Sendikayı kendi yandaşlarına ayrıcalıklı davranma yeri olarak görenlerin dönemi bitmiştir.

Sendikacılığı ağalık olarak görenlerin dönemi bitmiştir. Sendikacılıkta "Ben genel başkanım her şeyi ben bilirim" anlayışına sahip kişilerin de dönemi bitmiştir.

Bugün sendikalar bir teklif hareketi olmaktan çok bir tepki ve tehdit hareketi olarak görünmektedir.Sadece talep etmekte, sorunların çözümüne kafa yormaktansa hazır olan üzerinden "pay" kapma yarışını sürdürmektedir.

Oysa Din-Bir-Sen,

Üreten

, Sorunun değil çözümün parçası olan,

Kurumsallığa, ekip ve organizasyon ruhuna inanan,

Çatışmadan yana değil, diyalogdan yana, ikna yoluyla hareket eden,

 

Yenilikçi, ama asla geleneklerini reddetmeyen,

Uzak görüş yeteneğini bireyselliğe dönüştürmeyen,

İstişareye açık olan,

Ben ruhuna değil biz ruhuna inanan,

Ekip çalışmasını üstün tutan bir sendikadır.

NİÇİN DİN-BİR-SEN?

Din-Bir-Sen, geçmiş klasik sendikal eylem ve söylemler yerine sendikacılıkta yeni bir tarz inşa eden, ilkleri yaşayan ve yaşatan, yeni teşkilat modeli geliştiren, bütün bunları bir araya getirerek ve üyelerin beklentilerine cevap vermeye çalışan, tabandan gelen bu kadro hareketinin bir sendikal anlayışı temsil ettiğine inanarak bu yol haritasını kendisine seçmiştir.

Memleketimizin değişiminden sendikalar ve sendikaya üye olanlar da etkilenmektedir. Üyelerin sendikalardan beklenti ve talepleri farklılaşmakta ve aynı zamanda da fazlalaşmaktadır. Bütün bu farklı beklenti ve talepleri gören Din-Bir-Sen, ülkemiz sendikacılığına yön verecek, Türkiye'de sivil insiyatifi harekete geçirerek, çalışanların sorunlarını her ortamda gündemde tutacak kadroların oluşturulması, güçlendirilmesi için "Kadro Hareketini" başlatmıştır. Diyanet ve Vakıf çalışanlarının sorunlarının çözümü, Diyanet ve Vakıf camiasının özüne, ruhuna ve ideallerine yeniden kavuşması için öncü rolünüüstlenmiştir.

Yeni sendika ile özüne dönen, kendi ruhunu yakalayan, bıraktığı yerden devam edecek olan diyanet ve vakıf çalışanlarının artık kimlik ve imaj sorunu diye bir sorunu olmayacaktır. Çünkü Din-Bir-Sen ile din görevlisi ve vakıf çalışanı kimliği yeniden oluşacaktır.

Din-Bir-Sen, geçmiş klasik sendikal eylem ve söylemler yerine sendikacılıkta yeni bir tarz inşa eden, ilkleri yaşayan ve yaşatan, yeni teşkilat modeli geliştiren, bütün bunları bir araya getirerek ve üyelerin beklentilerine cevap vermeye çalışan, tabandan gelen bu kadro hareketinin bir sendikal anlayışı temsil ettiğine inanarak bu yol haritasını kendisine seçmiştir.

Din-Bir-Sen tarafından başlatılan bu vizyon ve misyon hareketi,hem siyasette, hem bürokraside, hem de sivil insiyatif noktasındaki pozitif yaklaşımlarıyla perçinleyecek, gündemin arkasından giden değil, kendi gündemini, ülke gündemini oluşturacak politikalar sergileyecektir.

Din-Bir-Sen’in yön vereceği bu dönem, ülkemiz ve sendikal hayat açısından başlatılan değişim hareketinin giderek güçleneceği, kendi dinamiklerini hayata sokarak elde edilen başarıların perçinleneceği, bireysel hak ve özgürlüklerden, sendikal örgütlenme ve sosyal-siyasi haklara kadar her alanda ilerlemenin yaşanacağı, en önemlisi bütün bunların çalışanlar için yapılacağı yeni bir dönem olacaktır.

ÇAĞIN SENDİKAL HAREKETİ

Misyon ve vizyonuyla çağın sendikası olan Din-Bir-Sen, dünyada ve İslam ülkelerinde alanında bir öncü rolü üstlenmeyi, sorunun bir parçası değil çözümün bir parçası olmayı, toplumla birlikte dönüşen ve yenilenen bir sendika olmayı kendine ana hedef olarak seçmiştir.

Sendikacılık üyelerine ve topluma faydalı hizmetler üretme yeridir. Sendikacılık yaparken üyelere hizmet götürme, ülke meselelerine çözüm ortağı olma, globalleşen dünyadan uzaklaşmadan, kapıları kapatmadan, büyüklüğünün de farkına vararak kendi öz değerlerini koruyarak yeni dünya modelinde yer alma gayreti içerisinde olmalıdır. Sadece ücret sendikacılığı değil aynı zamanda "etkin hizmet ve üretim sendikacılığı" yapmayı kendine hedef seçen Din-Bir-Sen, değişen şartlar içerisinde üyelerine çok değişik faydalar sağlamayı sendikacılığın gereği saymaktadır.

Sendikalar artık sade bir sendikal anlayışı değil uluslararası demokratik bir kitle örgütü anlayışını temsil etmeli, bu temsil kabiliyetini gerek yurt içinde, gerekse yurt dışında geliştireceği projelerle gündemin peşinden gitmekten çok kendi gündemini oluşturmakta örnek olmalıdır.

Hayatın her safhasında öğrenerek gelişmekten yana olan Din-Bir-Sen, misyon ve vizyonuyla çağın sendikası olmayı, dünyada ve İslam ülkelerinde alanında bir öncü rolü üstlenmeyi, sorunun bir parçası değil çözümün bir parçası olmayı, toplumla birlikte dönüşen ve yenilenenbir sendika olmayı kendine ana hedef olarak seçmiştir.

VİZYON

Din-Bir-Sen, Anayasa, yasalar ve Türkiye Cumhuriyeti'nin taraf ve üye devlet olarak bağlı olduğu uluslararası sözleşme ve şartlardan doğan hak ve yetkilerine dayanarak üyelerinin ortak ekonomik, sosyal, kültürel ve demokratik hak ve menfaatlerini adalet ve eşitlik ilkelerine göre korumak ve geliştirmek için gerekli çalışmayı yapar.

 

MİSYON

  • Din-Bir-Sen, 4688 sayılı Sendikalar Kanunu'nun ILO normları çerçevesinde yeniden düzenlenmesi için gerekli çalışmaları yaparak, sendikal mücadele başlatır.
  • Diyanet İşleri Başkanlığı Teşkilat Yasası'nın içindeki eksikliklerin düzeltilmesi için öneriler sunarak daha faydalı bir yasanın çıkması için çalışır.
  • Çalışma hayatından, mevzuattan, toplu görüşmeden, örf ve adetten doğan hususlarda, üyelerini ve mirasçılarını temsilen davaya ve husumete ehil olur, bu davaları takip eder, üyelerine ve mirasçılarına adli yardımlarda bulunur.
  • Mevzuat ve uluslararası anlaşma, sözleşme hükümlerine göre toplanan ulusal ve uluslararası kurullara gerektiğinde temsilci gönderir.
  • Din-Bir-Sen, kurulu bulunduğu hizmet koluna giren iş yerlerinde çalışan memur ve kamu görevlilerini çatısı altında örgütlemeye çalışır.
  • Din-Bir-Sen, mihrap ve minber arasına sıkışan din görevlisini yeniden toplumun önüne önder (imam) vasfıyla çıkarmak için çalışır.
  • Amaçlarına ulaşabilmek için ulusal ve uluslararası sempozyum, seminer, konferans, panel, açıkoturum, kurultay ve kurs gibi eğitici ve kültürel faaliyetlerde bulunur.
  • Hizmet kolunda başarılı çalışmalar yapmış üyelerine sahip çıkarak, onları ödüllendirir, çalışmaların devam ettirilmesi, tanıtılması için gerekli desteği sağlar.
  • Üyelerine ve ailelerine hizmet için, sağlık, tatil, dinlenme, lokal, misafirhane, kreş, yurt, spor ve benzeri ekonomik ve sosyal tesisler kurar, kurulmasına yardımcı olur ve işletir.
  • Üyelerinden başarılı olanların ödüllendirilmesi, başarısız olanların kamu hizmetinin arttırılması için idare ile görüşmeler yapar.
  • Üyelerinin ve toplumun kültürel gelişmesine katkıda bulunmabilmek için kütüphane, kitapevi ve basımevi kurar ve işletir. Kitap, broşür, bülten vb. süreli ve süresiz yayınlar yayımlar.
  • Herhangi bir bağışta bulunmamak kaydıyla evlenme, doğum, hastalık, ihtiyarlık, ölüm, açığa alınma, işsizlik gibi mağduriyet hallerinde yardım ve eğitim amacıyla sandıklar kurar.
  • Herhangi bir bağışta bulunmamak kaydıyla üyeleri için kooperatifler kurulmasına yardım eder ve nakit mevcudun yüzde onundan fazla olmamak kaydıyla bu kooperatkiflere kredi verir.
  • Üyelerinin hak ve çıkarlarını korumak ve geliştirmek amacıyla uluslararası sendikal örgütlere üye olabilir, genel kurul ve toplantılara katılabilir.
  • İslam coğrafyasındaki sendikalar başta olmak üzere sivil toplum örgütleri ile sıkı bir işbirliği sağlanması için gerekli çalışmaları yapar.
  • Din-Bir-Sen, din görevlisinin olması gereken sosyal pozisyonunu tarihten ve güncel örneklerle ilmi bakış açısıyla ortaya koyar. Din görevlisinin toplumda hak ettiği konuma gelmesi için çalışır.
  • Etkin kampanyalar ve halkla ilişkiler çalışmalarıyla din görevlileri ve vakıf çalışanlarının sorunlarının tanıtımını sağlar.
  • Din-Bir-Sen, hizmet kolu ile ilgili bilimsel ve akademik çalışmaların yapılmasını sağlayarak, fikri zemin hazırlar.
  • Ekonomik, sosyal ve kültürel gelişmeleri yakın takibe alarak, üyelerine donanımlı bilgi akışını sağlar, sorunların takipçisi olur. Bütün bu çalışmalar için hizmet alanıyla ilgili ihtisas komisyonları oluşturur.
  • İmkanlar dahilinde üyelerin çocuklarına burs imkanı sağlar.
  • Din-Bir-Sen, il ve ilçe teşkilatlarına özel önem verip onların sorunlarıyla birebir ilgilenerek, ekonomik olarak katkıda bulunur.

İLKELER

1- Sadece ücret sendikacılığı değil aynı zamanda "etkin hizmet ve üretim sendikacılığı" yapmak,

2- Değişen şartlar içerisinde üyelerine çok değişik faydalar sağlamak,

3-Sorunun değil çözümün parçası olmak,

4- Kurumsallığa, ekip ve organizasyon ruhuna inanmak,

5- Çatışmadan yana değil, diyalogdan yana, ikna yoluyla hareket etmek,

6- Yenilikçi, ama asla geleneklerini reddetmemek,

7- Uzak görüş yeteneğini bireyselliğe dönüştürmemek,

8- İstişareye açık olmak,

9- Ben ruhuna değil biz ruhuna inanmak,

10- Ekip çalışmasını üstün tutan bir sendika olmak

AMAÇ

Sendika, üyelerinin ortak, ekonomik, sosyal, kültürel, mesleki hak ve menfaatlerinin korumayı ve geliştirmeyi temel amaç sayar. Toplumumuzun sosyal, ahlaki, maddi ve manevi varlıklarının, temel hak ve özgürlüklerinin korunması için çalışır. Demokrasinin korunup yerleşmesine, sosyal adaletin ve barışın gerçekleşmesine yardımcı olmayı; milli birliğimizi ve ulusal ortak değerlerimizi koruyucu ve geliştirici sosyal ve kültürel faaliyetler yapmayı, ülkemizin gelişmesi ve evrensel hukuk normlarına uygun demokratik hukuk devleti anlayışının yerleşmesi, sivil toplumun kurumsallaşması konularında çalışmalar yapmayı amaçlar. Çalışmalarında evrensel hukuk ilkelerini ve Türkiye Cumhuriyeti Anayasası'nı esas alır. Sendika amaçlarına ulaşabilmek için; a- Üyelerine yaptıkları işe uygun, insanlık haysiyetine yaraşır adil bir ücret, daha iyi çalışma şartları ve mesleki saygınlık kazandırma konusunda çalışmalar yapmayı görev bilir. b- Üyelerin mesleklerinde ilerlemesi, gelişmesi ve dolayısıyla görülen hizmetin kalitesinin de yükseltilmesi için sosyal, kültürel, ekonomik ve teknik eğitim çalışmalarına önem verir.c- Üyelerinin adil ve tarafsız bir şekilde atanma, yer değiştirme ve mesleğinde ilerleme hakkından yararlanabilmelerini sağlamaya ve atamaların liyakat ve kariyer esasına göre uygulanmasına çalışır.d- Üyelerinin ve aile fertlerinin eğitim, sağlık, sosyal ve bakım şartlarının iyileştirilmesini ve geliştirilmesini; emeklilik, malüllük, dul ve yetim kalma durumlarında gerekli koruma ve bakım imkanlarından faydalanabilmelerini sağlayacak tedbirleri alır.e- İşverence mağdur edilmeleri halinde üyelerine maddi, hukuki ve sosyal yardımlar yapar.f- Özürlü üyelerinin ve bayan üyelerinin çalışma koşullarının düzeltilmesi ve mesleki faaliyetlerinin kolaylaştırılması konusunda pozitif ayrımcılık yapılmasını teşvik eder.g- Eğitimde fırsat eşitliği ve her türlü engelin kaldırılması konusunda çalışmalar yapar.h- Dil, din, ırk, mezhep ve siyasi düşünce farkı gözetmeksizin her türlü ayrımcılığa karşı mücadele eder.ı- Toplumun adalet ve barış içinde yaşamasını; bireylerin fikir, inanç ve ifade özgürlüğünden en geniş şekilde istifade etmesini savunur. Bireylerin fikir, inanç ve ifade özgürlüğünün önündeki engellerinin kaldırılması için mücadele eder. Hakaret ve baskılara karşı çıkmayı görev bilir. j- İdarelerin plan, program, yönetim, yürütme ve denetim safhalarına katılarak demokratik ve etik değerlere saygılı idari sistemlerin oluşturulmasına destek olur.k- Toplumsal meseleler karşısında sorumluluk bilinci ile düşüncelerini ortaya koyması ve mücadelesini yapmayı görev bilir.l- Dil, din, ırk, cinsiyet, siyasi düşünce, felsefi inanç ve mezhep farkı gözetmeksizin çalışmanın toplum hayatındaki rolünü ve değerini müdrik ve bu konudaki haklarına ve görevlerine vakıf bir üyetopluluğu meydana getirmek için çalışır.Yeni bir imaj,Yeni bir soluk,Yeni bir ruh,yeni bir sendika...

DİN-BİR-SEN

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış.

Menü
 
Ana Sayfa
Foto Galeri
Video Galeri
İletişim
Bize Ulaşın
0312 232 70 20
[email protected]
Din-Bir-Sen | Özerk Diyanet Vakıf Çalışanları Birliği Sendikası

Gazi Mustafa Kemal Bulvarı (GMK Bulvarı) No:39 / 20-21
Maltepe Çankaya / Ankara
Tel :+90 312 232 70 20
Fax :+90 312 232 70 21
Gsm:+90 530 505 63 36

[email protected]

 

Vergi Dairesi : Mithatpaşa V.D.        Vergi Numarası : 879 062 1718
IBAN NO : TR56 0001 0004 7152 5286 9150 01


 

© 2012 Tüm Hakları Saklıdır
Tasarım & Yazılım :
Networkbil.net