Her Noktada Din-Bir-Sen Gayreti ve Gerçeği

Desk ve Din-bir-Sen Genel Başkanı Lütfi Şenocak, Din-Bir-Sen İl Başkanları ve Üyeleri ile istişare toplantılarına devam ediyor.

Şenocak’ın bu sefer ki durağı Trabzon oldu. Trabzon’da İl İstişare Toplantısını geniş bir katılımla yapan Şenocak, burada Yeni anayasa ile ilgili Desk ve Din-Bir-Sen’in öneri ve taleplerini anlattı.

Trabzon İl İstişare Toplantısında, Desk ve Din-bir-Sen Genel Başkanı Lütfi Şenocak, Din-Bir-Sen Genel Araştırma ve Dış İlişkiler Sekreteri Hasan Türüt, Din-Bir-Sen Trabzon İl Başkanı Celalettin Akçadoğan, Din-Bir-Sen İlçe Başkanları ve Din-Bir-Sen Üyeleri de hazır bulundu.

Şenocak konu ile ilgili şunları ifade etti; Bir devletin varlığını ispatlayan anayasa hem hukuki hem siyasi bir belgedir. Anayasanın siyasi bir belge olması, devleti kuran ve vatandaşların temel hak ve özgürlüklerini koruyan başlıca belge olmasıdır. Zaten, siyasal sistemi doğrudan etkileyen başta seçimler ve siyasal partiler olmak üzere birçok siyasal kurum ve kural doğrudan anayasayla düzenlenmiştir. Anayasanın hukuksal bir belge olması ise; anayasanın normlar hiyerarşisinde en üst hukuk normu olmasıdır. Bundan dolayıdır ki bütün kanunlar anayasaya uygun olmak zorundadır, dedi.

12 Eylül 1980 darbesinin ürünü olan ve sözde demokratik düzen üzerine oturtulmuş 1982 Anayasası dayatma ile Türk halkına kabul ettirilmiştir diyen Şenocak, yani Halka bu anayasayı ya kabul edeceksin yada bu despot düzen devam edecek diyerek kabul ettirilen bu anayasanın demokratik bir anayasa olduğu iddia dahi edilemez. Bundan dolayıdır ki Türk toplumunun otuz yılı aşkın sivil bir anaysa isteği süre gelmektedir. Her ne kadar bir takım pansuman niteliği taşıyan belli başlı konularda, değişikliğe, yeniliğe gidilse de bu durum yeterli ve dirayetli olmamıştır. Bu istek yıllar boyu süre gelmektedir. Bunun için Türk toplumunun bunu istediğine dair bir anket ve toplum araştırmasına girilmesi abesle iştigal anlamına gelir ki buda zaman kaybıdır, dedi.

Şenocak, bir anayasada özellikle dikkat edilmesi gereken “çelişki” unsurdur. Yani anayasada çelişki kabul edilemez, yer dahi verilemez. Demokrasi deniliyorsa halkın isteği kabul edilmeli, Devletin halk için olduğu gözden çıkarılmamalıdır. Aynı şekilde din hürriyeti tanınıyorsa herkes kendi dininin emrettiği şekilde yaşayabilmesi için devletin uygun ortamlar hazırlaması gerekir. Din hürriyetinin var olduğunu söyleyip başörtülü öğrenciyi üniversiteye almamak çelişkidir, mesai saatleri içerisinde namaz kılmak isteyen memura karşı, namaz kıldı diye görev ihmalinden dolayı soruşturma açılması çelişkidir, dedi. Şenocak, sonuç olarak din hürriyeti ya vardır ya yoktur. Bunun gibi durumlar açık bir şekilde çelişkiye düşmeden açıklığa kavuşturulmalıdır, dedi.

Şenocak, bunun için bir anaysa da şu esasların olması gerekir:

       1- Önce anayasa, ilmi olmalı ve gerçeklere uygun olmalıdır.

       2- Anayasada çelişki olmamalıdır.

       3- Anayasa bir baskı ve zorlama içermemelidir.

       4- Anayasanın içinde samimiyet ve dürüstlük olmalıdır. ( Anayasada bağımsızlık deyip sonra memur katsayısını IMF’ye bırakamayız. Demokrasi söyleyip, gerçekten bunun dürüst bir şekilde yapılması gerekiyorsa, halkın istediğine razı olunması gerekir. ) Anayasa da öncelikle demokrasinin temel unsurlarına inanılmalı, yani millet bilgisiz kişi yerine konulmamalıdır, millete saygı duymalıyız.

5-Anayasa ile bu vatanı bize bırakmış olan şehitlere saygı duyulması gerekmektedir, dedi.

Şenocak, Anayasanın temel vasıflarını da değinerek, bunları şu şekilde ifade etti;

1-Anayasa kuvvetli değil hakkı üstün tutan bir anayasa olmalıdır.(Bakanlar kuruluna, KDV.’yi artırma oranlaması verilmemelidir.) siyasi gücün hudutları sınırlandırılmalıdır. Siyasi güç kendi beceriksizliklerini KDV ile para ceza ile milletten almamalıdır. Darphane karşılıksız para basmamalı, bunu anayasa ile tespit etmeliyiz.

2-Anayasa millete uygun olmalı, barış getirmeli, huzur getirmeli ve saadet getirmelidir. Her insan kendisi için istediği hakları başkasının da sahip olmasına razı olmalıdır, dedi.

Şenocak Trabzon İl İstişare Toplantısı sonunda katılımcılara teşekkürlerini sunarak, bu tür toplantıların sendikal manada verimli olduğunu ifade etti. Toplantıya katılanlarda Şenocak’a teveccühlerini sunarak, toplantı karşılıklı iyi niyet temenniler ile son buldu.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış.

Menü
 
Ana Sayfa
Foto Galeri
Video Galeri
İletişim
Bize Ulaşın
0312 232 70 20
[email protected]
Din-Bir-Sen | Özerk Diyanet Vakıf Çalışanları Birliği Sendikası

Gazi Mustafa Kemal Bulvarı (GMK Bulvarı) No:39 / 20-21
Maltepe Çankaya / Ankara
Tel :+90 312 232 70 20
Fax :+90 312 232 70 21
Gsm:+90 530 505 63 36

[email protected]

 

Vergi Dairesi : Mithatpaşa V.D.        Vergi Numarası : 879 062 1718
IBAN NO : TR56 0001 0004 7152 5286 9150 01


 

© 2012 Tüm Hakları Saklıdır
Tasarım & Yazılım :
Networkbil.net