Yolluk ve Yevmiyeler Neden Ödenmiyor?

Müftülükler, MBSTS’ye girenlerin yolluk ve yevmiye işlemlerini tamamladı, deniyordu hani ne oldu yolluklar niçin hiç bir bilgi verilmiyor niçin ödenmiyor. Desk ve Din Bir Sen Hatay İL Başkanı Yahya Atçılı ve Adana Desk ve Din Bir Sen il Başkanı Sayın Mustafa Işık MBTS Sınavına katılanlara verilecek denilen ama bir türlü verilemeyen Yolluklar Niçin verilmiyor, diye soruyor.

MBSTS’e katılan din görevlileri, Valilik ve Kaymakamlık oluru ile idari izinli sayılmışlar yolluk, yevmiye ve konaklama giderlerinin Diyanet İşleri Başkanlığı bütçesinden karşılanması için il ve ilçe müftülüklerine dilekçelerini vermişlerdi.
İl ve İlçe Müftlükleri Mesleki Bilgiler Seviye Tespit Sınavına katılan personelin “Geçici Görev Yolluğu”nun Ödenmesi için, “Memurlar, yardımcı hizmetler sınıfına dahil personel ve kurumlarda yalnız ödenek mukabili çalışanlardan, memuriyet mahalli dışına;


a. Görevlerine ait mesleki ve sıhhi yeterliklerinin tespiti veya kurumlarınca görülecek lüzum üzerine imtihan için gönderilenlere, gidiş ve dönüşleri için yol masrafı ve gündelik ile bu amaçla gönderildikleri yerde geçen sürenin en çok yedi günü için gündelik ödenir.
b. Hava değişimi maksadıyla gönderilenlere gidiş ve dönüşleri için yol masrafı ile yalnız yolda geçen süre için gündelik ödenir. ” Madde hükmü uyarınca kurumlarınca görülecek lüzum üzerine sınav için gönderilen personele harcırah ödemesinin mümkün olduğu görülmektedir. Dilekçelerimizin demek ki hiçbir değeri yokmuş niye Din görevlilerine faydalı olunmuyor bu işin sonu ne olacak öğrenmek istiyoruz verilecek mi verilmeyecek mi?

Sözü edilen sınava memuriyet mahalli dışından katılacak adayların yolluk ve yevmiye alıp almayacağı hakkında yoğun sorular gelmektedir. 

Bilindiği üzere, devlet memurlarının yolluk ve yevmiyelerini nasıl ve ne şekilde alacağı,6245 sayılı Harcırah Kanununda düzenlenmiştir. Konu ile ilgili geniş açıklama aşağıdadır.

1- 6245 sayılı kanunun 18.maddesinin (a) bendinde; "Görevlerine ait mesleki ve sıhhi yeterliklerinin tespiti veya kurumlarınca görülecek lüzum üzerine imtihan için gönderilenlere, gidiş ve dönüşleri için yol masrafı ve gündelik ile bu amaçla gönderildikleri yerde geçen sürenin en çok yedi günü için gündelik ödenir." hükmü ile;

2- Yine aynı kanunun 37.maddesinde ; "Mesleki bilgilerini artırmak amacıyla memuriyet mahalli dışında açılan kurs veya okullara gönderilenlere, bu Kanuna göre geçici görev gündeliği verilir." hükümleri yer almaktadır."

3-Ayrıca, konu ile ilgili Maliye Bakanlığı Personel Genel Müdürlüğünün 15.02.2005 tarihli ve 4616 sayılı yazısının son paragrafında "Bu hükümlere göre, memuriyet mahalli dışında açılan görevde yükselme sınavlarına, görevde yükselme eğitimine katılmak için yapılacak ön eleme sınavları ile ÖSYM veya MEBODEM'e Bakanlığımızca yaptırılacak sınavlara ve görevde yükselme eğitimine katılan söz konusu personelin yani sıra Mesleki Eğitim Kursu yazılı giriş sınavına katılacak personele de geçici görev yolluğu ödenmesi mümkün bulunmaktadır." denilmektedir.

4- Bazı illerde "biz seni kurumun resmi bir işi için göndermiyoruz, sen kendi özel çıkarların için gidiyorsun" şeklinde yaklaşımlar söz konusudur. Bu yaklaşım devlet nezdinde ve dilinde yolluk ve yevmiyelerin ödenmemesinin gerekçesi olarak gösterilemez. Oysaki Şube Müdürlüğü sınavına kendi ilinde veya ilçede girip girmemesi kişinin isteğiyle değil, bakanlığın emriyle mümkün olmaktadır. Şube Müdürlüğü görevde yükselme sınavı kişinin özel çıkarlarından çok milli eğitim bakanlığının kendi ihtiyaçları ve çıkarları doğrultusunda yapılmaktadır. Hatta milli eğitim bakanlığı bu sınava katılabilecek adaylar için kendi belirlediği kıstasları açıklamış, bu kıstaslar doğrultusunda başvuruları almış, sınav tarihini ve sınav yerini belirlemiştir. Bakanlığın ihtiyacı doğrultusunda ve bakanlığın emriyle sınava girmek için başka bir ile veya ilçelerden il merkezlerine giden eğitim çalışanları hem Görevli izinli olmalı, hem de yolluk ve yevmiyesi ödenmelidir. (Önemli: Kurumunuza Başvurarak Mutlaka İzin Onayınızı Aldırın !)

5-Görevde yükselme sınavlarına başka illerde veya ilçelerden il merkezine gelerek katılan eğitim çalışanlarının 6245 sayılı kanun gereği yevmiye ve yolluk verildiği bilinmektedir. Bu eğitime katılan eğitim çalışanlarının da Bakanlığın ihtiyacı doğrultusunda ve bakanlığın yaptığı ön eleme sisteminden sonra katılabildiği ve bakanlığın emriyle sınava katıldığı göz önünde bulundurulduğunda görevde yükselme sınavına başka illerde veya ilçelerden il merkezine gelerek katılan eğitim çalışanına da yevmiye ve yolluk ödenmelidir.

Yukarıda açıklanan nedenlerden dolayı; 29 Aralık 2013 tarihinde Adana, Ankara, Antalya, Bursa, Diyarbakır, Erzurum, Eskişehir, Gaziantep, İstanbul,İzmir, Kayseri, Konya, Malatya, Samsun, Sivas, Trabzon ve Van illerinde yapılacak olan Görevde Yükselme sınavına memuriyet mahalli dışında giren ve ilçelerden il merkezinde sınava girecek eğitim çalışanları yolluk ve yevmiye almaları gerekmektedir.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış.

Menü
 
Ana Sayfa
Foto Galeri
Video Galeri
İletişim
Bize Ulaşın
0312 232 70 20
[email protected]
Din-Bir-Sen | Özerk Diyanet Vakıf Çalışanları Birliği Sendikası

Gazi Mustafa Kemal Bulvarı (GMK Bulvarı) No:39 / 20-21
Maltepe Çankaya / Ankara
Tel :+90 312 232 70 20
Fax :+90 312 232 70 21
Gsm:+90 530 505 63 36

[email protected]

 

Vergi Dairesi : Mithatpaşa V.D.        Vergi Numarası : 879 062 1718
IBAN NO : TR56 0001 0004 7152 5286 9150 01


 

© 2012 Tüm Hakları Saklıdır
Tasarım & Yazılım :
Networkbil.net