Din-Bir-Sen Genel Başkanı Lütfi Şenocak, toplu görüşme sürecinin kamu çalışanlarının zararına sonuçlandığını ifade ederek, "2 milyonu aşan memuru toplu görüşme masasında temsil etmek üzere yetki alan sendikalar, yetkili konfederasyon tartışması yapmaktan, sendika aidtalarına zam istemekten memura zam için pazarlık yapamadılar. Çalışanların hakları Kamu İşveren Kurulu ve sendikalar tarafından gasp edildi" açıklamasında bulundu.
Din-Bir-Sen Genel Başkanı Lütfi Şenocak yaptığı açıklamada, 4688 sayılı yasa gereğince her yıl 15 Ağustos`ta başlayan toplu görüşme sürecinde kamu çalışanlarının haklarının gasp edildiğini söyledi. Kamu İşveren Kurulu ve memur sendikaları arasında daha önceki yıllarda yapılan yedi görüşmede de bir sonuç çıkmadığını hatırlatan Şenocak, bu yılda uzlaşma sağlanamamasıyla masanın giderek anlamsızlaştığı ve işlevini yitirdiğini savundu.
Kamu İşveren Kurulu'nun önerdiği zam karşısında yetkili sendikaları etkisiz olmakla eleştiren Şenocak,"2 milyonu aşan memuru toplu görüşme masasında temsil etmek üzere yetki alan sendikalar, yetkili konfederasyon tartışması yapmaktan, sendika aidatlarına zam istemekten memura zam için pazarlık yapamadılar. Çalışanların hakları Kamu İşveren Kurulu ve sendikalar tarafından gasp edildi. Hükümet ekonomik krize önlem adı altında çıkardığı paketlerle sermayeye bütçeden kaynak aktarırken, oluşan bütçe açığı zamlarla, yeni vergilerle çalışanlara fatura edilmektedir. Krizin son etkilerini gidermek için "Alın, verin, ekonomiye can verin" reklamları yapılırken memura zam yapmaya gelince yüzde 2.5+2.5 reva görülmektedir. Komik yüzdelik zamlarla çalışanların hakları gasp edilmekte, yetkili sendikalarında hiç sesi çıkmamakta, aksine tekliflerini aşağıya çekmektedir" diyerek tepkisini dile getirdi.
Demokratik açılım için çalışma hayatının önündeki engeller kaldırılsın
Toplu görüşmelerin giderek trajik bir hal aldığını belirten Şenocak, `"Yaşanan traji komik görüşmeler bu oyunun daha fazla sürdürülemeyeceğini göstermiştir. Bu duruma yol açan bizzat 4688 sayılı yasadır. Demokratik açılımı tartışırken, çalışma hayatının demokratikleşmesinin önündeki en büyük engel olan, kamu çalışanlarının haklarını gasp eden 4688 sayılı yasa da bir an önce kaldırılmalı ve kamu çalışanlarına grev ve toplu sözleşme hakkı verilmelidir. Sendikal hak ve özgürlükler AB standartlarına ulaştırılmalı, ülkemizde her alanda özgürlüklerin ve hakların önündeki engeller kaldırılmalıdır. Bunun için, Türkiye demokrasisinin başta ifade ve örgütlenme özgürlükleri olmak üzere, temel haklar ve hürriyetler konusunda evrensel standartlara kavuşması şarttır” şeklinde konuştu.