Diyanet İşleri Başkanlığı Teşkilat Yasasının çıkmasıyla Genel İdari Hizmetler (GİH) ve Yardımcı Hizmetler Sınıfı (YHS) çalışanlarını isyan noktasına getirildi.
Teşkilat çalışmalarına devam eden Din-Bir-Sen, adım adım Anadolu’yu gezmeye devam ediyor. Akdeniz Bölgesi’nde teşkilat çalışmalarında bulunan Din-Bir-Sen Genel Merkez Yönetimi, bir dizi ziyaretler gerçekleştirdi.
Adana Din-Bir-Sen’i ziyaret eden Genel Başkan Lütfi Şenocak, Genel Teşkilatlanma Sekreteri Mesut Çakıroğlu, Adana il teşkilatı ve müftülük çalışanları ile bir araya geldi. Din Bir Sen Adana İl Başkanı Mustafa Işık ve İl yönetimi ile beraber Adana merkez ve 10 ilçesinde teşkilat çalışması gerçekleştirecek.
Din-Bir-Sen’in her zaman din görevlilerinin yanında olacağını ifade eden Genel Başkan Lütfi Şenocak, “Sendikal misyonumuz kardeşlik çerçevesinde kırmadan, dağıtmadan, farklılıklarımızı üstünlük meselesi yapmadan hizmete dönüştürmek ve din görevlilerinin toplumsal misyonundaki önderlik vasfını ön plana çıkarmaktır” diye konuştu.
Başkan Lütfi Şenocak, Daire Personelinin ve din görevlilerinin sorunlarının çözülmesi için acil adımlar atılması gerektiğini söyledi. Teşkilat yasa tasarısının eksiklerinin giderilerek, bir an önce düzeltilmesi gerektiğini belirten Şenocak, gecikmelerin sorunların daha da ağırlaşmasına neden olduğunu kaydetti.
Diyanet İşleri Başkanlığı’nın GİH,YH ve Teknik Hizmetler sınıfında Memur olarak görev yapan yaklaşık Altı bin personeli bulunmaktadır. 2010 yılı toplu görüşmelerinin üzerinden bir yıl geçmesine rağmen Kurumda DHS (Din Hizmetleri Sınıfı) dışındaki çalışanlara verilecek hak ve imkânlar konusunda her hangi bir ilerleme olmaması özellikle Genel İdari Hizmetler (GİH) ve Yardımcı Hizmetler Sınıfı (YHS) çalışanlarını isyan noktasına getirmiştir. Çünkü bahsedilen 80 TL’lik ek ödeme GİH ve YHS personellerine verilmemiş, birkaç yıl önce de buna benzer 112 TL lik bir ek ödeme daha yapılmış, ne hazindir ki o zamanda bu bahsedilen sınıftaki çalışanlardan esirgenmiştir.”dedi.
Aynı derecedeki GİH personeli ve DİH sınıfındaki bir görevlinin maaşları arasında yaklaşık 250 TL lik bir fark oluşmuştur,Şenocak açıklamasında “Bunu idrak etmek zordur. Çünkü müftülük merkezinde görev yapanların tamamı DHS ( Din Hizmetleri Sınıfı )‘ dan yani; İmam Hatip veya Müezzin Kayyım kadrolarından geçmiş görevlilerdir. Eğer GİH personeli dışında ki din görevlileri bu ek ücreti alabiliyor ise neden GİH personeli almasın. Bizler adaleti ve terazideki kefelerin denkliğini gözetmeyi arzu ediyor ve bu yolda çalışıyor isek, bu tür adil olmayan durumları görmeli ve ona göre çözüm bulmalıyız. Biz istiyoruz ki bu camiada herkesin yüzü gülsün istiyoruz.
Genel İdari Hizmetlerinde çalışan ve kurumun yükünü çeken personeller özellikle taşrada çok mağdur edilmektedir. Şöyleki:
1-Çoğunun lojmanı bulunmamaktadır.
2-Öğle yemeği ücreti ödenmemektedir.
3-Ulaşım ücreti verilmemektedir ve bunun gibi birçok örneği sıralamamız mümkündür.
Din-Bir-Sen olarak bu mağdur kesimin sıkıntılarının çözülmesi ve huzurlu bir ortamda görev yapmalarının sağlanması için bütün yetkilileri göreve davet ediyor”dedi.
Şenocak, Diyanet İşleri Başkanlığında sayları 6 bini bile bulmayan genel idari hizmetler, yardımcı hizmetler ve teknik hizmetler sınıfında bulunan memurların gerek merkezin gerek ise taşranın yükünü çekmelerine karşın bu uygulamanın reva görülmesinin büyük bir haksızlık olduğuna dikkat çekti.
Maliye Bakanlığının ve Diyanet İşleri Başkanlığının adaletten uzak ve iş barışını bozabilecek böylesi yanlış bir uygulamadan vazgeçmeleri gerekliliğini belirten Din-Bir-Sen Genel Başkanı Lütfi Şenocak, bu yanlış uygulama son bulana kadar konunun takipçisi olmaya devam edeceklerini de vurguladı.
Genel İdare Hizmetler Sınıfına verilmeyen ve sadece din hizmetleri sınıfına verilen bir ek ödeme ise İl Müfüsü, İlçe Müftüsü Ve Şube Müdürü Genel İdare Hizmetleri sınıfında değiller mi.
Anadolu’daki din görevlisinin Ankara’daki sesi olacaklarını söyleyen Şenocak, din görevlisine kaybettiği imajı ve itibarını kazandırmak için çalışacaklarını vurguladı. “Bundan böyle din görevlisinin kimlik ve imaj diye bir sorunu olmayacak” diye konuşan Şenocak, din görevlilerinin haklarının korunması için yaptıkları çalışmaların hem bürokraside hem de kamuoyunda yankı bulduğunu ifade etti.
Şenocak, İlçelerde temsilciliklerimizi kurup, hızla büyümeyi sürdürüyoruz. Gün geçtikçe kervanımıza yeni üyeler katıp büyümeyi amaçlıyoruz. Adil bir sendikacılık, sorun üreten değil, personeli hakları ile buluşturan ve Anadolu’nun en ücra köşesine kadar inen bir sendika anlayışı içindeyiz.”
Din Bir Sen Adana İl Başkanı Mustafa Işık ise ziyarette yaptığı konuşmada, teşekkür ederek, Din-Bir-Sen olarak birlik ve beraberlik içinde çalışmalarına devam edeceklerini kaydetti.
Daha sonra Adana İl Müftü Vekili Mustafa Turan’ı, müftülük personelini ziyaret etti. Daire personeli ile bir araya gelerek, sorunlarını dinledi. Çalışanlara Din-Bir-Sen’in faaliyet ve çalışmaları hakkında bilgi veren Din-Bir-Sen Yönetim Kurulu Üyeleri, DİB Teşkilat Yasa Taslağı ile ilgili çalışanların sorunlarını yanıtladı.