28 Aralık 1979 tarihli ve 8/37 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı ile yürürlüğe konulan Milli Güvenlik Bilgisi Öğretimi Yönetmeliği yürürlükten kaldırıldı. Bu vesile ile yazılı bir basın açıklaması yapan Desk ve Din-Bir-Sen Genel Başkanı Lütfi Şenocak, kaldırılan yönetmeliğin yerinde ve şekilcilikten uzak gerçek manada eğitime dönülmesinde fayda sağlayacaktır, dedi.
Şenocak, 28 Şubat öncesi ve sonrası yaşanan ve eğitimde empoze kavramını destekleyen bir zihniyetin artık kendini tarafsız ve gerçek eğitime bırakıyor olmasını takdirle karşılıyoruz. Ve bu konuda Hükümetin çalışmalarını destekliyoruz, dedi.
Şenocak, çünkü yıllardır İmam-Hatip liselerinde okutulan ve bu liselerin ruhundan anlamayan askerlerin verdiği dersler faydadan ziyade ıstıraba dönmüş bir yara niteliğinde olmuştur. Özellikle baskıcı ve yanlı bir anlatımın, kişisel baskılara yol açtığı aşikârdır. Hal böyle olunca, İmam–Hatip ve Mesleki Eğitim Liselerinde eğitim alan birçok lise öğrencisinin hayatında negatif anlatacağı anıları ve kişilik oluşumunda olumsuz etkiler bırakacak eğitim hayatı olmuştur, dedi.
Eğitimde var olan birçok ders içeriğinde, Milli Güvenlik dersinin konuları zaten okutulmakta iken, askeri personelin derslere girmesinin doğru olmadığını ifade eden Şenocak, eğitim tek düzeycilikten uzak, geniş ufukların, özgürlükçü bir eğitim anlayışını kısıtlayan bir yaklaşımın, eğitim ile bağdaşmayan yanlarının kaldırılması ile olur, dedi.
Şenocak, lise döneminde olan bir gencin askeri komutlarla ders anlaması zor iştir. Burada tabi ki sözümüz ders veren askerlere değil. Sadece anlatmak istediğimiz asker kışlada, öğretmen okulda ders vermelidir. Sağlıklı ve psikolojisi sağlam nesiller istiyorsak bu türlü hassasiyetlere dikkat etmemiz gerekir, dedi.
Şenocak, 2012-2013 eğitim ve öğretim yılından itibaren Milli Güvenlik Dersinin kaldırılıp, vatandaşlık gibi sosyal derslerin müfretadın da yer bulması ve diğer derslerin içeriğinde konuların işlenmesi daha verimli bir öğrenim süreci sunacaktır, dedi.
Şenocak, Başbakanın sözlerine de atıf da bulunarak, “Milli Eğitim Şuralarında kaldırılması teklif edilen, özellikle de asker öğretmenler tarafından verilmesi yadırganan bu dersin, bir kısım konuları 2012-2013 yılından itibaren vatandaşlık bilgisi ve benzeri derslerin içinde sivil öğretmenler tarafından işlenecektir" sözlerinin yerinde olduğunu ifade etti.
Şenocak sözlerini şöyle tamamladı; Bizler eğitimde özgürlükçü, bilgiye dayanan, ders öğrenen kadar verenlerinde sivil öğretmenler olması konusunda hassas davranılması gerektiği ve bu derslerin benzer derslerin müfretadın da yer bulması eğitim ve öğretim açısından daha verimli ve sağlıklı olacaktır. Ve hiçbir ülkede uygulanmaması, bizim eğitim sistemimizden bu yöntemin yürürlülükle kaldırılması ilk adım, tamamen kaldırılması da en doğru karar olacaktır, dedi.