Hükümetin yandaşlığında acziyetin resmi çizilmemelidir

12 Eylül 2010 referandumundan sonra 16 ay ötelenen ve Bakanlar Kurulu’nda görüşülmesi yaklaşık üç aydır bekletildikten sonra onaylanarak TBMM Başkanlığına gönderilen 4688 Sayılı Kamu Görevlileri Sendikaları Kanununda yapılan değişiklikleri ve Toplu sözleşmeyi düzenleyen yasa tasarısı hakkında yazılı basın açıklaması yapan Desk Genel Başkanı Lütfi Şenocak, tasarının Türkiye’de nasıl bir trajikomik demokrasi oyununun sahneye konulduğunu gözler önüne seriyor, dedi.

Şenocak, getirilen yasa taslağında yetkili 3 konfederasyonun muhatap alındığı, diğer Konfederasyon ve sendikaların yok sayıldığı, grevli toplu sözleşme hakkımızın yasal teminat altına alınmadığı, aksine tarafların belirlenmesi, uyuşmazlık hali, Hakem Kurulunun yetki ve oluşumuna kadar, demokrasi ile hiçbir ilgisi olmayan yasa tasarısının, örgütlenme özgürlüğünün önündeki engelleri de kaldırmadığı anlaşılmaktadır, dedi.

Böyle bir toplu sözleşme örneği Dünyanın hiçbir yerinde yoktur diyen Şenocak, Uluslararası sözleşmelere ve evrensel sendikal hak ve özgürlük normlarına aykırı, kazanılmış haklarımızı da geriye götüren kötü bir tasarıdan öteye geçememiştir, dedi.

Şenocak, maalesef iktidarın getirmek istediği bu yasa tasarısına çanak tutanlar, düne kadar gözümüz yollarda kaldı diyerek taslağın yasalaşması için çığırtkanlık yapanlar, adeta kendini 5.grup başkanvekili sananlar bugün ne oldu da yasa tasarısını protesto ediyorlar anlamak mümkün değildir, dedi.

Şenocak, bu sendikaların kapalı kapılar ardında diğer sendikalara %2 - 5 gibi kota getirilmesini bu yasa taslağına sokmak için hükümete baskı yaparken demokratikleşmede ne kadar samimi olduklarını ortaya koymaktadırlar. Kendilerinden farklı düşünen sendikaların kapatılmasını dahi hükümetten isteyecek kadar gözleri dönmüş yetkili sendikaların bu ülkede ilk defa 2012 yılına ait toplu görüşmeyi dahi yapamamalarının hesabını vermek durumdadırlar, dedi.

 Arazide hükümetin sendikasıyız diye insanlara onur kırıcı baskı yapanların elde ettiği güçle hak arama gibi bir dertlerinin olmadığı kendilerine bir istikbal arayışı içine girdikleri açıkça ortaya çıkmıştır diyen Şenocak, bir kez daha Türkiye’de demokratikleşmenin sendikalardan başlanması gerektiği bariz bir şekilde anlaşılmıştır, dedi.

Şenocak, kurum ve kuruluşlarında çalışan memurların haklarını alamayan yetkili ama etkisiz sendikaların omuzlarında büyük bir vebal vardır. Mevcut İktidarın iradesiyle hareket eden gücünü Hak’tan ve üyelerinden almayan, özgür olmayan, adeta sendikacılığı bir geçim ve ekmek kapısı haline getirenlerin bu ülkede demokratikleşme ve sivilleşme mücadelesi yürütmeleri mümkün değildir, dedi.

Şenocak, ayrıca ILO’nun 98 sayılı sözleşmesi “hiçbir sendika, işçilerin salt çoğunluğunu temsil etmediğinde hükümetin, tüm sendikaları üyeleri adına müzakere edilebildiği bir toplu sözleşme sistemi kurması” gerekir demektedir. Şu anda Türkiye’de hiçbir memur konfederasyonu kamu görevlilerinin salt çoğunluğunu temsil etmemektedir. Dolayısıyla tüm konfederasyonların ortak pazarlık yapabileceği bir sistem kurulmak zorundadır.  ILO Örgütlenme Özgürlüğü Komitesi, sendikaların kendi üyeleri adına toplu sözleşme yapabilmesinin gerekliliğini bildirmektedir, dedi.

Şenocak, DESK olarak;

Uluslar arası sendikal hak ve özgürlükler kapsamında Türkiye’de;

Grevli Toplu Sözleşme hakkımızın kesinlikle verilmesi,                                           

Örgütlenme özgürlüğü önündeki tüm engellerin kaldırılması,                                                       

Her sendikanın kendi üyeleri adına toplu sözleşme yapabilmesi,                                            

Tüm çalışma yaşamının demokratikleştirilmesi,    

Gerekliliğini düşünüyoruz.

 

Hak noktasında balyoz değil masada mücadele yakışır.

 

Etkili olduğunu zannedip etkisiz hak mücadelesi olmaz, dedi.


Şenocak yazılı basın açıklamasını şöyle tamamladı, alt komisyona havale edilen tasarı hakkında görüşlerimizin dinlenmesini de TBMM’den bekliyoruz. Demokratik Sendikalar Konfederasyonu olarak Türkiye’nin Demokratikleşmesi yönünde ve temsil ettiklerinin haklarının korunması doğrultusunda mücadelesine sonuna kadar devam edecektir. Bağımsız sendikacılığın yegâne temsilcisi olmaya devam edecektir, dedi.

 

 

 

 

 

 

 

 

                                         

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış.

Menü
 
Ana Sayfa
Foto Galeri
Video Galeri
İletişim
Bize Ulaşın
0312 232 70 20
[email protected]
Din-Bir-Sen | Özerk Diyanet Vakıf Çalışanları Birliği Sendikası

Gazi Mustafa Kemal Bulvarı (GMK Bulvarı) No:39 / 20-21
Maltepe Çankaya / Ankara
Tel :+90 312 232 70 20
Fax :+90 312 232 70 21
Gsm:+90 530 505 63 36

[email protected]

 

Vergi Dairesi : Mithatpaşa V.D.        Vergi Numarası : 879 062 1718
IBAN NO : TR56 0001 0004 7152 5286 9150 01


 

© 2012 Tüm Hakları Saklıdır
Tasarım & Yazılım :
Networkbil.net