Desk ve Din-Bir-Sen Genel Başkanı Lütfi Şenocak, kadına şiddet adı altında yapılan ve mecliste görüşülüp geçen yasal düzenlemeleri çok eksik bulduklarını ifade eden yazılı bir basın açıklaması yaptı.
Basın açıklamasında; Şenocak, yıllardır konuşulan kadına şiddet çözümleri adı altında yapılan anlamsız davranışların aile yapısını nasıl çatlattığını ve yozlaştırdığını seyreder olduk. Oysaki bizler ümmet ve İslam kültürünün o nadide ahlakı ile ahlaklanmayı seçmeyip, modern dünyanın çirkefinde, her gün ocağına ateş düşen yıkılan aile bireyleri ile karşılaşıyoruz, dedi.
Şenocak, buradan Sayın Bakana sesleniyoruz; mahremimize girecek kadar benimsenen gay-i ahlaki dizileri biran önce yayından kaldırın. Modern çağ adı altında televizyon kanallarında ahlakı ve aileyi yozlaştıran dizilerin ve programların reyting yaptığı bir dönemde aile kurumunu korumanız için elinizden geleni yapmalı ve bu dizi furyasından ve programlardan aile mefhumunu uzak tutmak için biran önce tedbirler almalısınız. Dizilerin olumsuz etkisi bariz bir gerçekken, bizler İslam’ın edebi ile hareket etmeliyiz. Peygamber Efendimizde bir Hadis-i Şerifleri’nde “Müminler arasında imanca en kâmil olanınız, ahlakça en güzel olanıdır. En hayırlınız da ailesine hayırlı olandır.” (Tirmizi) diyerek, aile mefhumunu yüceltmiştir, dedi.
Şenocak, İslam’ın eğitim ve aile hayatından uzak tutulması, gelenek ve göreneklerin anlamsız bir gericilik gibi lanse edilmesi sonucu “kadına şiddet” mefhumu pirim yaparak gündemin ilk sıralarını meşgul etmeye devam etmektedir, dedi.
Şenocak, bizler İslam dininin prensiplerini çocuklarımıza öğretmeyip maneviyatlarını güçlendirmeden yuva kurmalarına vesile oluyorsak, durup düşünmemiz gereken noktalar vardır. Ata kültürü, büyüğe saygı, küçüğe sevgi ve eşe muhabbet bizlerin hayat düsturu değil ise, şiddet kaçınılmaz bir unsur halini alır dedi.
Şenocak, modern hayatın getirileri olan ve ailenin dışa ifşasını sağlayan bir takım kararların, geçici tedbirlerin ve Hükümetin bu kararlar üzerinde ısrarı, bizleri ileriye değil geriye, şiddetin tam ortasına itecektir, dedi.
Şenocak, sizler aile içine bir üçüncü kişinin müdahalesini sokarsanız, bunu polis yada farklı bir etki ile tetiklerseniz, İslam kültürü ve aile yapısından yoksun kurulan aileleri temelden sarsmış ve şiddeti artırmış olursunuz, dedi.
Şenocak, şiddete uğrayan kadınlar için yapılan yeni düzenlemelere tepki göstererek şunları ifade etti; bu tür uygulamaların etik olmadığını belirterek, aile birliğini sarsacağını, kaybolan değer yargılarının ve güvenin tamamen yok olacağını ifade etti. Aile yaşantısında iyi veya kötü birçok meselenin aile içerisinde kalması gerektiğini, dışarıdan müdahalenin uygun olmadığını söyleyen Şenocak, tahrik niteliği taşıyacak bu uygulamanın, evlilik kurumuna daha fazla zarar vereceğini ifade etti.
Şenocak aile içi şiddetin giderilmesi noktasında şu tavsiyelerde bulundu;
1.Kadın ve erkeğin tarafından, her ikisinin de itimat edeceği hakemler belirlenmelidir.
2.Diyanet İşleri Başkanlığı aile irşat bürosu (gerek Diyanet İşleri Başkanlığı’nda, gerekse İl ve İlçe Müftlüklerine aile irşat hizmetleri için brolar açılmaktadır. Vaizelerimiz, Uzmanlarımız ve Bayan Kuran Kursu Öğreticilerimiz aile içi şiddetle ilgili seminerler görmektedirler. Kadın ve Aileden Sorumlu Devlet Bakanlığı ile işbirliği halinde sorunlu aileler tespit edilerek rebabîlide edilmelidir.)
3.Sosyal Hizmetler bünyesinde aile içi eğitim hizmetleri verilmelidir.
4.Önceki aşamaları değerlendirmek için birinci maddede yer alan hakemlere müracaat edilmelidir.
5.Kadın önceki aşamaların sonuç vermemesi durumunda polise müracaat etmelidir.
Aksi bir uygulama son çareyi ilk merci olarak göstermek olur ki bu da ilaçla tedavi edilebilecek bir hastayı doğrudan ameliyata sevk etmeye benzer.
Şenocak, manevi değerler özümsenmeden, aile ve evlilik hayatının önemi ve gereklilikleri hakkında yeterli eğitim almadan evliliğe adım atan gençler, evliliğin temel taşlarından olan güven, merhamet, şefkat ve güzel hasletlerden yoksun kalabileceklerdir. Bunun sonucunda da ulvi bir değer olan aile ortamına şiddet hâkim olacak ve ailenin ne demek olduğunu bilmeyen nesiller büyüyecektir, dedi.
Şenocak yazılı basın açıklamasını şöyle tamamladı: Evlilik kutsal bir müessesedir. Sizler ne modern bir yöntemle, ne de farklı yaklaşımlarla çözüme ulaşamazsınız. Tek çare bu insanların aile olmanın bilincine varacakları iyi bir eğitimden geçirilmeleridir. Şenocak, bu tür yaklaşımların bırakın şiddeti durdurmasını, şiddetin daha fazla artmasına, eşler arasında huzursuz ve güvensiz bir ortam oluşmasına neden olacaktır, dedi.