, DESK ve Din-Bir-Sen Genel Başkanı Lütfi ŞENOCAK, teşkilat çalışmaları için gitmiş olduğu Karaman’da görev yapan bütün din görevlilerine sendikal faaliyetler konusunda ve Din-Bir-Sen’in projeleri hakkında bir konuşma yaptı.Genel Başkana Karaman il başkanı ve yönetim kurulu üyeleri de eşlik etti. Konuşmasında Din-Bir-Sen olarak yapmış oldukları projelerden ve bu hususta Diyanet İşleri Başkanı Sayın Mehmet GÖRMEZ ile yapmış oldukları görüşmeden bahseden ŞENOCAK, özellikle Diyanetin şu anki Hac ve Umre görevlendirmelerindeki adaletsiz uygulaması üzerinde durdu. ŞENOCAK konuşmasına şöyle devam etti: “Bilindiği üzere, Diyanet İşleri Başkanlığımızın Umre Organizasyonunda görev almak isteyen diyanet çalışanlarının görevlendirilmesiyle ilgili herhangi bir kriter bulunmamakta, müftülükler kendi taktir yetkileri dahilinde bu görevlileri belirlemektedirler. Hac Organizasyonlarında görev almak isteyen din görevlileri ise Diyanet İşleri Başkanlığı tarafından yapılan seviye belirleme tespit sınavına girmekte, bu sınav sonuçlarına göre il bazında değerlendirme yapılmak suretiyle görevlendirilmektedirler. Diyanet İşleri Başkanlığı’nın Hac ve Umre organizasyonlarında görev alacak personelin belirlenmesinde hakkaniyete daha uygun, daha adil ve objektif kıriterlerin belirlenmesinin hem diyanet çalışanları hem de Diyanet İşleri Başkanlığı bakımından olumlu olacağını düşünmekteyiz.
Umre görevlendirmelerinin müftülüğün insiyatifinden çıkarılarak seviye belirleme tespit sınavında başarılı olanlar arasından hakkaniyete uygun bir şekilde yapılması sağlanmalıdır. Böylece, hem görevlendirmeler daha adil bir şekilde yapılmış olacak, hem de müftülerimiz bu konuda yaşadıkları psikolojik baskıdan kurtulacak ve töhmet altında kalma korkusu yaşamayacaklardır. Böylece yanlış anlaşılma ve dedikoduların önüne geçilmiş olunacaktır.
Hac görevlendirmelerinde ise; şu anki mevcut uygulamada il bazında değerlendirme yapıldığı için görevlendirmeler hakkaniyete uygun ve adil bir şekilde yapılamamaktadır. Örneğin İstanbul ilindeki bir din görevlisi 40-50 puan almasına rağmen görevlendirilme imkanı bulurken, Karaman ve bunun gibi illerde görev yapan bir din görevlisinin görev alabilmesi için 80-90 civarında puan alması gerekmektedir. Bu da bilgi birikimi fazla olan, kabiliyetli, vasıflı ve liyakatli bazı din görevlilerinin istemelerine rağmen hac organizasyonlarında görev alamamaktadır. Bu uygulama hakkaniyete aykırı olduğu gibi, vatandaşlarımızın Hac görevini ifa etmelerindeki kalite ve sıhhatin azalmasına da sebebiyet vermektedir. Halbuki, vatandaşlarımızın Hac farızalarını usulüne uygun olarak, eksiksiz ve daha sağlıklı bir şekilde yapmaları, başlarında bulunan hac görevlilerinin kalitesine, bilgi-birikiminin fazla olmasına bağlıdır. Bu durumda hac görevlendirmelerinde Diyanet İşleri Başkanlığı tarafından yapılan il bazındaki değerlendirmelerin ülke genelinde yapılması, Hac görevlerine daha vasıflı din görevlilerinin gitmesini sağlayacak ve böylece hem vatandaşlarımız dini vecibelerini daha sağlıklı bir şekilde yerine getirecek, hem de dolaylı olarak hac hizmetinin kalitesi de artacağı için Diyanet İşleri Başkanlığımızın toplum nezdindeki itibarı da artacaktır.
Umre de görevlendirilecek personelin, Hac görevlilerinin katıldığı sınava katılmaları sağlandıktan sonra bu sınavda daha yüksek başarı gösterenlerin Hac görevine, daha az puan alanların ise Umre görevine gitmeleri sağlannalıdır. Diyanet İşleri Başkanımızdan, bu konuda gerekli çalışmaların başlatılmasını talep ettik ve talebimize olumlu yanıt aldık. İnşallah Diyanet İşleri Başkanlığınca bahsettiğimiz haksızlıkların giderilmesi için gerekli adımlar en kısa sürede atılacak ve bu konuda belirttiğimiz şekilde bir yol izlenecektir.” Dedikten sonra Karaman’daki din görevlilerine teşekkür eden Şenocak, onlara görevlerinde başarılar dileyerek Karamandan ayrıldı.