Desk ve Din-Bir-Sen Genel Başkanı Lütfi Şenocak İhtisas Merkezlerinde verilen eğitim ve sonrasında Kursiyerlerin durumu hakkında çarpıcı açıklamalar yaptı.
Şenocak yaşanan mevcut sıkıntıları şu şekilde ifade etti; Dünyada mevcut eğitim sistemlerinin hiç birinde öğrenciler ayrı ayrı sınava girip başarılı oldukları derslerden tekrar sınava tabi tutuldukları bir uygulama yoktur. İhtisas kursiyerlerinin, 1 yıl boyunca devam eden “hazırlık döneminde girdiği sınavlar hariç, 2 yıl boyunca devam eden “İhtisas döneminde 50’den fazla dersten ayrı ayrı sınava tabii tutulmaktadır. Bu sınavlarda başarı gösteren kursiyerlerin tekrar aynı derslerden ”Temel İslam Bilimleri Bölümü/Vaaz ve İrşad Hizmetleri Bilgi ve Beceri Geliştirme Programına Geçiş Sınavı”na tabii tutulacak olmaları mervi eğitim sistemi ve anlayışına aykırıdır, dedi.
Şenocak; DİB Başkanlığı 2013 yılında Eğitim Merkezi mezunu olmayan İlahiyat Fakültesi mezunlarını yazılı ve akabinde mülakat sınavıyla vaiz olarak atayacaktır diyerek sözlerine şöyle devam etti; Zaten İlahiyat Fakültesi mezunu olan, Eğitim Merkezi kursiyerleri, bu merkezlere alınırken yazılı ve akabinde mülakat sınavıyla seçilmekte ve bu sınav neticesinde kursiyer olmaya hak kazanmaktadırlar. Aynı sınavlara tabi tutulan İlahiyat Fakültesi mezunu vaiz olurken, Eğitim merkezini kazanan kursiyerin kazandığı eğitim merkezine vaiz olarak atanamaması büyük bir hak zayiatıdır, dedi.
Şenocak sıkıntıları anlatmaya devam ederek şunları da ilave etti; Yine 30 ay boyunca Eğitim Merkezi’nde başta Arapça olmak üzere Temel İslami İlimler ve diğer derslerde ihtisas gören, uzmanlaşan kursiyerlerin, İhtisas eğitimi almamış olan İlahiyat Fakültesi mezunları ile eşdeğer tutulmaları başta Başkanlığımızın bu güzide kurumlarına, hocalarına ve burada eğitim gören kursiyerlere hakkını teslim etmemektedir. Personelinin kalifiyeli, temel kaynaklara vakıf olması için gayret sarf eden Başkanlığımızın, Eğitim Merkezlerinde mezun olacak olan kursiyerlere hak ettiği emeğinin gereği olan bir görev ile taltif etmesi misyonunun bir gereğidir, dedi.
Desk ve Din-Bir-Sen Genel Başkanı Lütfi Şenocak sıkıntıları bu şekilde ifade ettikten sonra birçok öneri ve teklifte de bulunarak şunları söyledi; 2014 Yılından başlayarak muzun olacak tüm İhtisas Kursiyerlerine 6. Dönem sonunda yapılması planlanan “ Temel İslam Bilimleri Bölümü/Vaaz ve İrşad Hizmetleri Bilgi ve Beceri Geliştirme Programına Geçiş Sınavı kaldırılmalıdır. Aynı sınavlara tabi tutulan İlahiyat Fakültesi mezunu “vaiz” olma hakkına sahip olduğu gibi, Eğitim Merkezinde eğitim gören kursiyerlere “vaizlik” unvanı verilmelidir, dedi.
Şenocak konu ile ilgili sözlerini şöyle tamamladı; 30 ay “İhtisas Eğitimi” almış bir kursiyer yine eskiden olduğu gibi yalnızca mülakat sınavına tabi tutulmalı, başarı ile bitirenlere, başka şart koşmaksızın, emeklerinin bir gereği olan “Uzman Vaizlik” unvanı verilmelidir. İhtisas mezunları vaiz olarak atanırken; her bölgeden her şehir bulunmalı ve tercih hakkı da verilmelidir, dedi.