Demokratik Sendikalar Konfederasyonu (DESK) Genel Başkanı Lütfi Şenocak, kamu hastanelerinde çalışan radyoloji teknisyen ve teknikerlerinin ve diğer görevlilerin sağlıklı ve güvenilir iş ortamı isteklerinin cevapsız kalması üzerine yazılı bir açıklama yaptı. Açıklamasında, radyoloji çalışanlarının sağlıksız ortamlarda çalışmak zorunda bırakıldıklarını, yetkililerin buna seyirci kaldığını belirterek şöyle dedi.
“Kamu hastanelerinin radyoloji birimlerinde çalışanların çalışma saatleri 3 yıl önceki Torba Yasa ile 25 saatten 35 saate çıkarıldı. Zaten sağlıksız koşullarda çalışan bu insanların iş yükü artırıldı. Daha fazla radyasyon almaları için adeta imkân sağlandı. Bu insanlar her gün zehir soluyor. ‘Çalışma koşullarımız iyileştirilsin’ diye bas bas bağıran bu insanların seslerine kulak tıkamak sosyal devlet ilkesiyle bağdaşmıyor.
Gazetecilerin, madencilerin, polislerin, askerin yıpranma payı varken, radyoloji çalışanlarının yıpranma payları 90 günden yarı yarıya indirilerek 45 güne çekildi. Devlet olarak, Sağlık Bakanlığı olarak bu birimde çalışan insanların her gün zehir soluduğunu, emekliliğinde ölümü beklediğini göz ardı edersen, bu insanlardan çalışırken verim alamazsınız. Hizmette kalite düşer, dolayısıyla hasta mağdur olur.”
Radyoloji çalışanları arasındaki meslek hastalığının hızla artarak üst sıralara çıktığını hatırlatan Şenocak, açıklamasına şöyle devam etti: “Radyoloji çalışanları arasında kanser hastalıkları artış göstermektedir. Birçok küçük ilçe hastanelerinde radyasyon odalarının lisanssız olduğunu Bakanlık bilmektedir. Kurşun döşenmemiş röntgen odalarında yapılan çekimlerin sadece radyoloji çalışanlarını değil, hastane de görevli tüm personeli radyasyon riskiyle karşı karşıya bırakmaktadır. Sağlık Bakanlığı, radyasyon riskine karşı tüm hastanelerde ciddi bir çalışma başlatarak gerekli düzenlemeleri yapmalıdır. Radyoloji’de çalışan teknisyen ve teknikerlerin sağlığı için acil önlem alınmalıdır. Çalışma saatleri düşürülmeli, yıpranma payları 90 günün üzerine çıkarılmalıdır. Hastanelerde çalışma koşulları iyileştirilmelidir. Radyoloji birimlerinde çalışan teknisyen ve teknikerlerin meslek tanımı yapılmalı, alanlarında lisans eğitimi hakkı verilmeli, ehliyetsiz kişilerin bu mesleği yapmaması için gerekli önlemler alınmalıdır. Aksi halde bu insanların vebali bu hükümetin bu Sağlık Bakanı’nın omuzlarına yüklenecektir.”