Diyanet, İmam Hatip Liselerini gözden mi çıkardı? |
|
|
Adil olmayan, haksızlığa neden olacak olan bu düzenleme vicdanları yaralayacaktır. Diyanet İşleri Başkanlığı’nın grupları yeniden gözden geçirerek taban puanlarının bu haksızlığı giderecek şekilde düzenlemesini istiyoruz.”
Demokratik Sendikalar Konfederasyonu (DESK) ve Din-Bir-Sen Genel Başkanı Lütfi Şenocak, 2014 yılı (İmam-Hatip) Açıktan Atama Sözlü Sınavına çağırılan adaylarda aranacak KPSS taban puanlarının adil olmadığını belirterek yazılı basın açıklaması yaptı.
Şenocak, açıklamasında şunları söyledi: “Diyanet İşleri Başkanlığı’nın 2014 yılı (İmam-Hatip) Açıktan Atama Sözlü Sınavına başvuracak adaylarda aranan KPSS taban puanları gruplar arasında nasıl bir kayırma ve eşitsizlik olduğunu gözler önüne sermiştir.
Gruplara Göre Sözlü Sınava Çağrılan En Son Adayın KPSS Taban Puanı tablosundan çarpıcı sonuçlar ortaya çıkıyor. Tabloyu inceleyelim:
GRUP ADI
SÖZLÜ İÇİN KPSS TABAN PUAN
İlahiyat Fakültesi + Hafız 61,94871
İlahiyat Fakültesi 60,02276
İlahiyat Ön Lisans + Diğer Lisans + Hafız 60,33458
İlahiyat Ön Lisans + Diğer Lisans 82,60479
İlahiyat Ön Lisans + Hafız 69,18088
İlahiyat Ön Lisans 91,30929
İ.H.L. + Diğer Lisans + Hafız 60,00669
İ.H.L. + Diğer Lisans 76,74760
İ.H.L. + Diğer Ön Lisans + Hafız 61,53257
İ.H.L. + Diğer Ön Lisans 77,41440
İ.H.L. + Hafız 82,26544
İ.H.L. 91,48147
Yukarıdaki tablo incelendiğinde; hafız olanların, ayrıca ön lisans ve lisans mezunu olmaları halinde daha şanslı oldukları görülüyor. 60, 61 ve 69 arası puan istenen ve hafız olup aynı zamanda İlahiyat Fakültesi, İlahiyat Ön Lisans ve diğer lisans mezunlarının oluşturduğu grupların diyanet’in gözdesi olduğu tablodan anlaşılıyor. Diğer gruplara göre KPSS taban puanları düşük olan bu grubun önceliği olduğu açık. Sözlü için KPSS taban puanı 60 ile 69 arası olan grupların kendi aralarında da dikkati çeken bir eşitsizlik var. 60 ve 61 puan grubunda yer alan ilahiyat Fakültesi + Hafız ve İlahiyat Fakültesi mezunları arasındaki 1 puanlık farkın da adil olmadığı açıkça ortadadır. Çünkü hafız olan İlahiyat Fakültesi mezunu ile hafız olmayan ilahiyat fakültesi mezunu neredeyse eşdeğerde görülmektedir. Hâlbuki İlahiyat Fakültesi mezunlarından istenmesi gereken KPSS taban puanının daha yüksek olması gerekir. Yine ilahiyat ön lisans ile diğer lisans mezunlarını eşdeğerde değerlendirmekte haksızlıktır. Ön lisans mezunu ile lisans mezunu bir olabilir mi? Aynı şekilde İmam Hatip Lisesi ile lisans mezunlarını aynı grupta değerlendirmek haksızlıktır. İmam Hatip Lisesi, diğer lisans ile İmam Hatip Lisesi, diğer ön lisans neredeyse eşdeğerdedir. Hafız olmayan İmam Hatip Lisesi, diğer ön lisans, diğer lisans ve ilahiyat fakültesi mezunlarının puanları daha yüksek olması gerekirken, tabloyu incelediğimiz gruplar arasındaki taban puan çarpıklığı ve adil olmayan düzenleme hemen göze çarpıyor. İmam-Hatip Lisesi ile İlahiyat Ön Lisansın taban puanının 91 olması bu çarpıklığın açık göstergesidir.
Bu tabloyu hazırlayanların İlahiyat Fakültesi mezunu olduğu ve kendi mesleki kariyerlerini daha gözde meslek haline getirmeye çalıştıkları anlaşılıyor. İlahiyat Fakültesi mezunlarına diyanet’in kapıları sonuna kadar açılmıştır. Bu tabloya göre İmam Hatip Lisesinden mezun olmanın bir anlamı kalmadı. Herhangi bir yüksekokuldan mezun olarak ön lisans diploması almak ve hafız olmak yeterlidir.
Sınava girecek olanlar şimdiden bu haksızlık karşısında şaşkınlığa düşmüş durumdalar. Adil olmayan, haksızlığa neden olacak olan bu düzenleme vicdanları yaralayacaktır. Diyanet İşleri Başkanlığı’nın grupları yeniden gözden geçirerek taban puanlarının bu haksızlığı giderecek şekilde düzenlemesini istiyoruz.”
|
Yorumlar |
|
|