Diyanet İşleri Başkanlığı ile Sağlık Bakanlığı arasında, hastanelerde manevi destek ve dini rehberlik kapsamında “Hastanelerde Manevi Destek Sunmaya Yönelik İşbirliği Protokolü”nün imzalanması üzerine memnuniyet verici bir gelişme diyerek açıklama yapan Demokratik Sendikalar Konfederasyonu (DESK) ve Din-Bir-Sen Genel Başkanı Lütfi Şenocak, yıllardır eksikliğini hissettiğimiz, hatta zaman zaman kamuoyu ile paylaştığımız bir konunun çözülmüş olmasını görmekten son derece memnunum, dedi.
Şenocak, konuyla ilgili yaptığı yazılı basın açıklamasında şunları söyledi: “Diyanet İşleri Başkanı Sayın Prof. Dr. Mehmet Görmez ile Sağlık Bakanı Sayın Dr. Mehmet Müezzinoğlu’nu kutluyorum. Sağlık hizmetlerini satın alan vatandaşlar adına heyecan verici bir gelişme.
Pek çok toplumsal sorunun çözülmesine yönelik son yıllardaki gelişmeler oldukça sevindirici. Toplumsal konularla ilgili çalışmalara imza atan Diyanet İşleri Başkanlığı’nı kutluyoruz ve tebrik ediyoruz. Mahkûmların, huzurevi sakinlerinin, yetimhanelerdeki çocukların, sokak çocuklarının ve tabii ki hastaların manevi yönden rahatlamalarını sağlayarak psikolojilerini düzeltmenin yollarından biride şüphesiz din hizmetlerinin yerinde, zamanında, etkili, verimli ve şartlara göre verilmesi vardır. Kaldı ki, hastaların manevi yönden desteklenmelerini Dünya Sağlık Örgütü hak olarak kabul etmiş.
Türkiye’deki bütün hastanelerde Hasta Haklarına yönelik çalışmalar yapılıyor. Buna yönelik birimler kuruluyor. Uzman personel görevlendiriliyor. Hastaların manevi olarak desteklenmesi, Evrensel Hasta Haklarının içinde yer alan bir anlayış. Evrensel Hasta Hakları, hastaların dini destek almasını ve yerine getirmesini hak olarak görüyor. Ülkemizde, bu hakları ihlal eden hastane yöneticileri ile diğer ilgililerin cezalandırılmasına yönelik kapsamlı çalışmalar yapılmıştır. Bütün hastanelerde Hasta Hakları, hastaların görebileceği şekilde duvarlara asılarak hastalar bilinçlendirilmiştir. Bu çalışmalar kapsamında, dini vecibelerini yerine getirmek isteyen veya bu konularda destek almak isteyen hastalar, dinine ve mezhebine bakılmaksınız bu haklardan sonuna kadar yararlandırılır. İsterse bu hakları reddedebilir. Hastaya bu haklarının verilmesi, böyle bir hakkının olduğunun öğretilmesi demokrasinin göstergesidir.
Diyanet İşleri Başkanlığı ile Sağlık Bakanlığı arasında, hastanelerde manevi destek ve dini rehberlik kapsamında “Hastanelerde Manevi Destek Sunmaya Yönelik İşbirliği Protokolü”nün imzalanması sırasında yapılan açıklamalardan anlaşıldığına göre, bu konuda bilimsel çalışmalar yapılarak alt yapı hazırlıkları tamamlanmış. Bu son derece sevindirici ve memnuniyet verici bir gelişmedir. Bu konuda emeği geçen bütün yetkilileri kutluyoruz.
Hastanelerimize her çeşit hastalık nedeniyle ve bunların dışında çok çeşitli sebeplerle tıbbi yardım talebinde bulunan vatandaşlarımız başvurabiliyor. Bu çalışma kapsamında, Psikolojileri bozulmuş, belki maneviyattan kopmuş, “neden ben” düşüncesiyle isyan etmiş insanların dini konulardan destek alarak ve maneviyatlarını güçlendirerek tedavi sürecinde moral ve motivasyon ile salah bir şekilde taburcu olmaları mümkün olabilecektir. Hastanelerimizde üzüntü verici çeşitli olaylarda yaşanmaktadır. Bu protokol kapsamında her çeşit olayın önlenebileceğini düşünüyoruz.
Din-Bir-sen olarak, protokol kapsamında hasta ve hasta yakınlarına sunulacak olan dini destek hizmetlerinin amacına ulaşmasını diliyoruz. En büyük arzumuz, bütün hastalarımızın sağlıklı bir şekilde taburcu olarak sosyal hayatlarına mutlu bir insan olarak devam etmeleridir. Umuyoruz ki, hasta yakınları da bu hizmete destek verir ve engel olmaya çalışmazlar. Bu hizmetin sulandırılmasına izin verilmemelidir.”