Demokratik Sendikalar Konfederasyonu (DESK) ve Din-Bir-Sen Genel Başkanı Lütfi Şenocak, Teşkilatlanmadan Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Zeki Çolak ve Genel Sekreter Hamdullah Silindir, Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Mehmet Görmez’i ziyaret ederek diyanet camiasının sorunlarını içeren bir dosya sundular.
Din-Bir-Sen’e Teşekkür Ediyorum
Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Mehmet Görmez ile gerçekleşen ziyarette, Görmez, Diyanet İşleri Başkanlığı ile Sağlık Bakanlığı arasında, hastanelerde manevi destek ve dini rehberlik kapsamında “Hastanelerde Manevi Destek Sunmaya Yönelik İşbirliği Protokolü”nün imzalanmasını destekleyen Şenocak’a teşekkür ederek şunları söyledi: “Diyanet İşleri Başkanlığında bugüne kadar görülmemiş bir sosyal hizmet anlayışıyla çalışmalar yapıyoruz. Din-Bir-Sen’in diyanet kurumunu çok yakından takip ettiğini biliyorum. Basın açıklamalarınızı takip ediyorum. Eleştirileriniz kuruma ışık oluyor. Bütün öneri ve eleştirilerinizi dikkate alıyoruz. Bu nedenle Din-Bir-Sen’e teşekkür ediyorum. Diyanet İşleri Başkanlığı olarak din görevlilerimizin sorunlarıyla yakından ilgileniyoruz. Mensuplarımızı sorunlarıyla baş başa bırakmamız mümkün değildir. Ancak her şey zaman içinde çözülebilir. Sabırlı olmak gerekiyor. Yanlışta ısrar etmek tabii ki doğru olmaz. Eksik ve kusurlu yapılan bir uygulama olduğu zaman derhal düzeltilir. Bu manada Diyanet İşleri Başkanlığı olarak bir kararı uygulamaya sokmadan önce titizlikle inceliyoruz. Camiamızda hizmet eden herkes toplumun rehberi ve topluma ışık olan insanlardır. Bu nedenle onların hizmet aşkını yükseltmemiz gerekiyor. Sorunlarla bizzat ilgilenerek takip edeceğim. ”
Diyanet İşleri Başkanlığı’nın Toplumsal Hizmetlerini Takdir Ediyoruz
Diyanet İşleri Başkanlığı’nın toplumsal hizmetlerini takdirle karşıladıklarını söyleyen Şenocak, bu anlamda çok değerli hizmetleri nedeniyle Görmez’e teşekkür etti. Şenocak’ta konuşmasında şunları söyledi: “Sivil Toplum Kuruluşları, toplum adına denetim görevini yaparak, gözden kaçan, eksik, hatalı uygulamaları açığa çıkarırlar ve düzeltilmesini sağlarlar. Sendika olarak bizim görevimizde sadece din görevlilerinin sorunlarını gündeme getirmek değil, aynı zamanda topluma rehberlik görevi yapan diyanet’in hizmetlerini takip etmek, öneri ve tavsiyelerde bulunarak hizmetin artması, kaliteli hizmet verilmesini sağlayarak vatandaşların verimli ve sağlıklı hizmet almasını sağlamaktır. Bu nedenle diyanet teşkilatının çalışmalarını yakından takip etmek zorunluluğu var. Bugüne kadar takdir edilecek hizmetlere imza atan diyanet teşkilatı, rotasyon gibi büyük problem olan uygulamaya da imza atmıştır. Din görevlilerimiz mağdur olmuşlardır.
Başkan Görmez’e Rotasyon Teklifi
Din-Bir-Sen olarak, din görevlilerinin verimli ve etkin hizmet vermesinden yanayız. Rotasyona karşı çıkmadık, ancak rotasyonun Müftülüklere bırakılmasına karşı çıktık. Nitekim rotasyona tabii tutulacak din görevlileri endişeli ve korkulu bekleyiş içine girerken, rotasyon uygulanan pek çok Müftülükte daha önce dile getirdiğimiz endişelerimiz yaşanmıştır. Yetkili sendika temsilcilerinin baskıları neticesinde adil olmayan uygulamalar yapılmıştır. Sık sık dile getirdiğimiz gibi iddia edilen rotasyonların incelenmesi gerekiyor.
Din-Bir-Sen olarak teklifimiz şudur; her yıl bütün illerde din görevlileri açığı ile rotasyona tabii olacak personelin hizmet yılı puanı ve bitirdiği okul puanının toplamına göre il dışı ve il içi rotasyona tabii olacak personel tespit edilerek camilerin listesi ile birlikte Müftülüklerin ve Diyanet İşleri Başkanlığı’nın web sitelerinde yayınlansın. Personel görev yapacağı yeri kendisi belirlerse rotasyon sorunu tamamen ortadan kalkacaktır. Rotasyon şeffaf yapılırsa hiç kimse itiraz edemez.
Ayrıca yetkili sendika baskılarının ve bazı kesimlerce referansla rotasyonun özüne aykırı istek ve taleplere boyun eğmek ve adil ve hukuki olmayan uygulamaların önüne geçmek için, denetim, yönetim, sicil ve atama amirlerinin sendikalara üye olmaması için Başbakanlığa öneride bulunulabilir. Tek maddelik Kanun Hükmünde Kararname ile bu sorunda çözülebilir.”
Başkan’a Dosya Sunuldu
Diyanet İşleri Başkanlığı merkez ve taşra teşkilatlarında çalışan personelin sorunlarıyla ilgili bir dosya Sayın Görmez’e sunuldu. Takdim edilen dosyanın kendisi için önemli olduğunu söyleyen Sayın Görmez, diyanet’i yakından takip ederek bütün çalışmaları titizlikle değerlendiren ve gerektiğinde eleştiren, tavsiye ve önerilerde bulunan Din-Bir-Sen’in teşkilatı yakından ilgilendiren bir dosya hazırlamasının da ayrıca önem arz ettiğini belirtti.
Dosyada Hangi Konular Var
C grubu camilerin D grubuna düşürülmesi, camiadaki sorunlar sosyal travmaya neden olabilir, Din Bir-Sen Olarak endişelerimiz, daha öncede uyarmıştık, din görevlisi açığı var; Vekil İmam-Hatip, Müezzin-Kayyım ve Fahri Kur’an Kursu Öğreticilerine neden kadro verilmiyor? Bunlara Kadro Verilmesi İçin Hükümet Nezdinde Girişimde Bulunulmalıdır. Diyanet çalışanları çözüm bekliyor, toplumun rehberlik kurumu olan diyanet, din görevlilerini unutmamalıdır.Diyanet İşleri Başkanlığı’nın Kur’an-ı Kerim Hizmet İçi Eğitim Kursları hakkında yapmış olduğu açıklamayı yetersiz buluyoruz. Diyanet’te çözüm bekleyen sorunlar, Diyanet’teki ücret dengesizliği, Hizmet İçi Eğitim Kursları zulüm halini aldı, İLİTAM Programı din görevlileriyle sınırlı olmalıdır, İlahiyat Fakültelerinde eğitim gören İmam-Hatiplerin eğitimlerini rahatça yapmalarının sağlanması, İlahiyat Fakültelerinde Okuyan Din Görevlileriyle İlgili Düzenleme Yapılmalıdır. Kur’an Kursu öğreticileri mağdur ediliyor, Mesleki Bilgiler Seviye Tespit Sınavı (MBSTS) bütün illerde yapılmalıdır. Sınav ücretleri çok yüksek, bu nedenle din görevlileri mağduriyet yaşıyor. Ama öncelikli olarak MBSTS’nin kaldırılmasından yanayız.Sınav ücretleriyle ilgili olarak ÖSYM ve Başkanlığın açıklamaları ikna edici değil, rotasyon, ceza ve sindirme aracı olmamalıdır. Rotasyonu Kim Uyguluyor? Şeflerin özlük hakları iyileştirilmelidir Şeflerin rotasyon süresi yeniden düzenlenmelidir. Uzun zamandır çalışanlar ile yeni göreve başlayan uzmanlar arasındaki ücret adaletsizliği giderilmelidir. İhtisas eğitimi kursiyerleri başarılı oldukları derslerden sınava girmeyerek vaiz olarak atanabilmelidir. 2 Yıllık ilahiyat mezunlarının lisans tamamlamaları için girişimde bulunulmalıdır. Atama ve Nakil Yönetmeliği endişe verici ve adil değildir.Yönetmelikler Yeniden Düzenlenmelidir.IŞİD’a katılımın ekonomik ve dini boyutları incelenmelidir.