İş Alanı Tanımlaması Yapılmalıdır

Devlet idaresinin idari, mali, teknik ve hukuki alanlarda yetişmiş elemanlara her zaman ihtiyacı vardır. Bununla birlikte orta öğretimden mezun olan teknik elemanlara da birçok sektörde ve devlet dairelerinde ihtiyaç duyulduğunu söyleyen Şenocak, yazılı bir basın açıklaması yaparak şunları söyledi: “Herhangi bir üniversitenin idari, mali ve teknik bölümlerinden mezun olan gençlerimiz, bölümleriyle ilgili iş bulamadıkları için aldıkları eğitimin dışında farklı iş alanlarına başvuruyorlar. Farklı iş alanlarında istihdam edilen gençler iş hayatında problem yaşıyor. Siyasi referansla idareci olanlar ise başarısız oluyor ve önceliklerini sadece kendilerine iş ve yükselme imkânı sunanlara vererek haksızlıkların önünü açıyorlar. Bu olumsuzluklar, kamuda verimliliği düşürüyor.”

Şenocak, açıklamasına şöyle devam etti: “Üniversitelerin işletme, maliye, kamu yönetimi v.b. bölümlerinden ve eğitim fakültelerinden mezun olan gençlerimiz, alanlarından daha farklı yerlerde memurluk yapıyorlar. Öğretmen açığı olduğu halde atanamayan öğretmenler pazarcılık yapıyor, itfaiye eri oluyor.  Kaymakam olması gerekenler memurluk yapıyor.  

Devletin görevi, vatandaşlarına uygun iş ortamı sağlamaktır. Bu nedenle orta öğretim ve üniversite mezunu gençlerin kendi alanlarında işe yerleşmeleri de devletin yükümlülüğündedir. Gençlerimizin eğitim aldığı iş alanlarında çalıştırılması gerekir. Devlet, bununla ilgili düzenleme yapmalıdır.

Devletin istihdam alanları oluşturması gerekiyor. Kendi alanlarında yetişmiş ve uzman olmuş gençlerin, bu ülkenin kalkınmasında ve ilerlemesinde katkısı olacaktır. Devlet bunu görmelidir. Bu gençlerin kendi iş alanlarında istihdam edilmesi ve ilerleyebilmesi için fırsat verilmelidir.

İş alanı tanımlaması olmadığı için üniversite mezunu gençler birbirlerini rakip olarak görüyorlar. Hâlbuki hiçbir üniversite mezunu birbirinin rakibi değildir. Eğitim Fakültesi mezunu ile İşletme Fakültesi mezunu birbirine rakip olabilir mi? Bir mühendisle bir kaymakam adayı rakip olabilir mi? Dolayısıyla iş alanı tanımlamasının yapılması zorunludur. Farklı bir alana başvuru yapılmaması için yasal düzenleme yapılmasının adil olacağını düşünüyoruz. Nitekim ‘sertifikalı çobanlık’ dönemi başladı. Sertifikası olmayanlara bile çobanlık yaptırılmıyor. Öğretmen adayından pedagojik performans arıyorsanız. Neden? Çünkü sertifika, o kişinin eğitim aldığı alanı gösterir. Kişi eğitim aldığı alanda daha başarılı ve verimli olur. Mali konularla ilgili istihdamda, sadece bu alanda eğitim görmüş kişilerin istihdam edilmesi sağlanmalıdır.

İş alanlarının tanımı ayrı ayrı yapıldıktan sonra buralarda istihdam edilecek gençlerin mezun olduğu alanlara göre yerleştirilmesi sağlanmalıdır. Böylece yıllarını eğitime veren gençlerimizin geleceğe yönelik karamsarlık, güven, sosyal yaşam ile ilgili kaygıları giderilecek ve özgüven kazanmaları sağlanacaktır. Kendi iş alanında istihdam edilen gençlerin birbiriyle rekabetleri daha sağlıklı olabileceği gibi, ülkemizin kalkınmasına ve ilerlemesine de reel ölçüde fayda sağlayacaklardır. Dolayısıyla DESK olarak hükümetten icraat bekliyoruz. Bu alanda atılacak adımlara her zaman destek veririz.”

 

 

 

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış.

Menü
 
Ana Sayfa
Foto Galeri
Video Galeri
İletişim
Bize Ulaşın
0312 232 70 20
[email protected]
Din-Bir-Sen | Özerk Diyanet Vakıf Çalışanları Birliği Sendikası

Gazi Mustafa Kemal Bulvarı (GMK Bulvarı) No:39 / 20-21
Maltepe Çankaya / Ankara
Tel :+90 312 232 70 20
Fax :+90 312 232 70 21
Gsm:+90 530 505 63 36

[email protected]

 

Vergi Dairesi : Mithatpaşa V.D.        Vergi Numarası : 879 062 1718
IBAN NO : TR56 0001 0004 7152 5286 9150 01


 

© 2012 Tüm Hakları Saklıdır
Tasarım & Yazılım :
Networkbil.net