Yapılan düzenleme herkesi memnun etmelidir.

Diyanet İşleri Başkanlığı Atama ve Yer Değiştirme Yönetmeliği’ni 15 Nisan 2015 tarihinde değiştirerek yeni bir düzenleme yaptı. Yapılan düzenleme 2014 yılında yürürlüğe giren konuların çerçeve yer değiştirme yönetmeliği’nde yer alan hükümlerini içeriyor.

Yapılan düzenlemeyi değerlendiren Demokratik Sendikalar Konfederasyonu (DESK) ve Din-Bir-Sen Genel Başkanı Lütfi Şenocak, her zaman söylüyoruz. Diyanet bir düzenlemeye gideceği zaman sendikaların görüş ve önerilerini almalıdır, dedi.

Şenocak, şunları söyledi: “Masa başında yapılan düzenleme kimseyi memnun etmez. Etmesi de beklenemez, ancak düzenlemenin hakkaniyet çerçevesinde olmasını beklemek hepimizin hakkıdır. Düzenlemede olumlu bulduğumuz konular var. Bunun yanında kesinlikle olumlu bakamayacağımız konularda var.

Yapılan düzenlemede kamu personeli olan eş için tayin istenmesinde, eşin memur olma zorunluluğunun kaldırılmasını olumlu buluyoruz.

Aile Birliği mazeretine bağlı yer değişikliği talebinde, ihtiyaç olan yerlerde eşlerin birleştirilmesi olumlu bir karar. Düzenleme ile Eşi özel sektörde çalışan memurun tayin isteyebilmesinin önü açıldı. İl Müftülüklerinin 4 sınıfa ayrılması isabetlidir. Yine camii gruplandırmalarını olumlu görüyoruz.

Yeni düzenlemeyi olumlu olarak gördüğümüzü ve Diyanet İşleri Başkanlığı’nı desteklediğimizi ifade ederken, olumlu olarak görmediğimiz ve adil olmadığına inandığımız düzenlemelerde söz konusudur. Bunları da açıklamak sendika olarak görevimizdir.

Birbiriyle eşdeğer de sayılan kadroların düzenlenmesi hakkaniyetten uzaktır. Adil bir düzenleme yapılması gerekirken tamamen hayal kırıklığına neden olan bir düzenlemeye gidilmesi konuyla ilgili önceki açıklamalarımızda haklı olduğumuzu bir kez daha ortaya koydu. Düzenleme, eğitim süresi ile en son mezun olunan okulun birlikte baz alınarak yapılması gerekirdi. Hâlbuki düzenlemede böyle bir tercih yapılmamıştır. Hangi akla hizmet ederek böyle bir düzenleme yapıldığını anlayabilmiş değiliz. Buradaki çarpık düzenleme şaşırtıcı düzeydedir. Mesela İlahiyat Fakültelerinden mezun olmayan görevlilerin il ve ilçe müftüleri ile eş değerde görülmesinde görülen çarpıklık gibi. Tabibin, Kur’an Kursu Öğreticisi ile eşdeğerde görülmesi gibi. Bu örnekler çoğaltılabilir.

Eşdeğer Kadrolar başlıklı 44. Maddenin (ç) fıkrasında tabib ve diş tabibinin; uzman imam-hatip, uzman Kur’an Kursu öğreticisi, baş müezzin-kayyım ile eşdeğerde görülmesinde hakkaniyet yoktur. Aynı maddenin 5. Kademesinde yer alan sosyoloğ, psikolog, astronom, mühendis, mimar, biyolog gibi görevlilerin; İmam-Hatip, Kur’an Kursu Öğreticisi, Cami Rehberi, Programcı, Ayniyat Saymanı, Teberrukat Saymanı, Musahhih, Şef, Tekniker, Sağlık Teknikeri, Yönetmen, Prodüktör, Film Yapımcısı, Ses Kayıtçısı, Işıkçı, Montajcı, Spiker, Muhabir, Kameraman, Müezzin-Kayyım, Bilgisayar İşletmeni, Teknik Ressam, Teknisyen, Grafiker, Hemşire, Sağlık Teknisyeni, Laborant, Veri Hazırlama Ve Kontrol İşletmeni gibi görevlilerle eşdeğer sayılması çarpık düzenlemeyi açıkça göstermektedir. Lise mezunu ile 2 ve 4 yıl yüksekokul okuyanların eşdeğer kadrolarda değerlendirilmesi adil değildir. Başka bir çarpık düzenleme (e) fıkrasında yer alan altıncı kademede görülüyor: Şoför diğer memurlarla eşdeğer kadroda görülürken, Veznedar kadrosu aynı şekilde değerlendirilmiştir. Veznedar ile Şoför meslek gruplarını eşdeğer kadroda değerlendiren zihniyetin ne düşündüğünü merak ediyoruz.

Cami gruplandırmalarını ve il Müftülüklerinin 4 sınıfa ayrılmasını olumlu görüyoruz. Din-Bir-Sen olarak bugüne kadar yapmış olduğumuz açıklamalarda camii gruplandırmalarının yeniden düzenlenmesi gerektiğini söylemiştik. Dolayısıyla bu konudaki düzenleme memnuniyet vericidir. Ancak yukarıda belirtmiş olduğumuz konularda yapılan düzenlemeler adil değil. Bir alt kadro ile eşdeğerde görülen görevlinin ne hissedebileceğini tahmin edebiliyor musunuz? Düzenlemenin objektif kriterler dikkate alınarak yapılması gerekir. Diyanet İşleri Başkanlığı’nın, belirttiğimiz görevlilerle ilgili düzenlemeyi yeniden gözden geçirmesi gerektiğini hatırlatmak istiyoruz. Düzenleme yapılırken diğer devlet kurumlarındaki esas ve usullerdikkate alınarak objektif bir biçimde yapılırsa kurumlar arasındaki düzensizlik, personel arasındaki maaş dengesizliği, görevin tanımındaki çarpıklık giderilir ve bütün kurum çalışanları hakkaniyetli bir düzenleme ile istihdam edilmiş olur. Diyanet bir düzenleme yapayım dedi, yine eline yüzüne bulaştırdı.”

Yorumlar
kemal tarafıdan 17-04-2015 18:24:10 Tarihinde yazıldı
Skandal Yönetmelik
Diyanet İşleri Başkanlığının Çıkarmış olduğu Atama ve Yer Değiştirme Yönetmeliğindeki Skandallar Bitmiyor. Madde 5- c) Bu Yönetmelikte zikredilen grup ve sınıf hizmetine tabi personel zorunlu yer değiştirmeye tabi olup, grup ve sınıf hizmetine tabi olmayan personel ise zorunlu yer değiştirmeye tabi değildir.Denilmesine rağmen 32.Madde ise skandal burada hukukçu olmaya gerek yok söz konusu madde şöyle: (1) Zorunlu yer değiştirmeye tabi olmayan taşra teşkilatında görev yapan şeflerin bulundukları yerde hizmet süreleri beş yıldır. Hizmetin gerekleri, özellikleri ile son görev yerlerinin ekonomik, sosyal, kültürel ve ulaşım şartları yönünden benzerlik ve yakınlık göstermesi hususları dikkate alınarak, beş yıllık hizmet süresi sonunda görev yerleri değiştirilir. Bu süre Başkanlıkça bir yıl uzatılabilir.denilmektedir. Madde içinde de görüleceği gibi çelişkilerle dolu,hem zorunlu yer değiştirmeye tabi değil denmekte aşağıda süre veriyor.Nasıl bir çelişki. Daha önceki yönetmelikteki şeflerle ilgili madde Danıştay tarafından iki defa iptal edilmiştir.En son iptal tarihi ise 04.11.2014 iptal sebebi ise grub ve sınıfa tabi olunmaması(zorunlu yer değiştirmeye tabi değil)
Mahkeme tarafıdan 22-04-2015 11:00:34 Tarihinde yazıldı
Kanun Tanomaz
Yeni çıkarılan hiç bir hukuki alt yapısı olmayan atama yer değiştirme yönetmeliğinin tarafınızdan Danıştaya iptal davası açmanızı bekleyoruz.Söz konusu yönetmelikte hukuk bilgisine gerek yok,sokaktaki bir kişiye sorsan 5-c ve 32.maddenin hukukla alakası yok,zülüm yönetmeliği
AHMET ERKUT tarafıdan 05-05-2015 14:04:23 Tarihinde yazıldı
ADALETLİ OLMAK
İ.H. VE M.K DİNHİZMETLERİ SINIFINDA K.K.ÖĞRT leride aynı sınıfta o zaman k.k.öğrt lirede rotasyon olmalı, şeflere rotasyon var memura da olmalı
Menü
 
Ana Sayfa
Foto Galeri
Video Galeri
İletişim
Bize Ulaşın
0312 232 70 20
[email protected]
Din-Bir-Sen | Özerk Diyanet Vakıf Çalışanları Birliği Sendikası

Gazi Mustafa Kemal Bulvarı (GMK Bulvarı) No:39 / 20-21
Maltepe Çankaya / Ankara
Tel :+90 312 232 70 20
Fax :+90 312 232 70 21
Gsm:+90 530 505 63 36

[email protected]

 

Vergi Dairesi : Mithatpaşa V.D.        Vergi Numarası : 879 062 1718
IBAN NO : TR56 0001 0004 7152 5286 9150 01


 

© 2012 Tüm Hakları Saklıdır
Tasarım & Yazılım :
Networkbil.net