Açıklamasında Demokratik Sendikalar Konfederasyonu (DESK) olarak bütün kamu çalışanlarını kapsayan bir çalışma yapıldığını, çalışmanın tamamlanarak ilgililerin dikkatine sunduklarını söyledi. Toplu sözleşme görüşmelerinden beklentilerini açıklayan Şenocak, kamu çalışanları açısından toplu sözleşme görüşmelerinin milat olmasını dilediklerini belirtti.
DİYANET TEŞKİLATINDA ÇALIŞANLARIN BEKLENTİLERİ
Diyanet teşkilatlarında çalışanların sorunları var. Özellikle vekil din görevlileri sıkıntılı. Bu sorunların çözüme kavuşturulması noktasında umudumuzu koruyoruz. Din görevlilerimiz kalkınmadan pay alabilmeli ve can güvenliği sağlanmalıdır. Diyanet teşkilatlarında çalışanların maaş ve özlük hakları toplu sözleşme görüşmelerinde masaya yatırılmalı ve günün şartlarına uygun olarak iyileştirilmelidir.
Vekil İmam-Hatiplere kadro verilmelidir
Vekil din görevlilerine kadro verilmesi için karar alınmalı ve din görevlilerimizin endişeli bekleyişleri sona ermelidir. Çoluk çocuğunu geçindirme telaşındaki vekil din görevlilerinin insanca yaşamalarına fırsat verilmelidir. Halen vekil imim-hatip olarak görev yapan din görevlilerinin maaş ve özlük hakları iyileştirilmelidir.
Lojman kiraları alınmasın
Din görevlilerinin seminer, konferans, kurs ve her ne ad altında olursa olsun görev yerinden ayrılmalarını gerektiren zorunlu hallerin resmi izinden sayılması, camii dernekleri veya vatandaşların imece usulü yaptırdıkları lojmanlarda oturan din görevlilerinden kira alınmaması için toplu sözleşme ile gerekli düzenlemelerin yapılmasını talep ediyoruz.
Aday memurların tayin talepleri için yeni düzenleme yapılmalıdır
Üniversitelerde okuyan din görevlileri ve aday memurların gerekli hallerde tayin taleplerinin yerine getirilmesi için düzenleme yapılmalıdır.
Din görevlilerine“Yıpranma Payı ve Can Güvenliği Tazminatı” verilmelidir
Demokratik Sendikalar Konfederasyonu (DESK) olarak, diyanet teşkilatlarında çalışanların istek ve taleplerinin dikkate alınmasını istiyoruz. Din görevlileri bu ülkenin olmazsa olmazıdır. Onlar, toplumun rehberidir. Mesai saatleri yoktur. Gece gündüz özverili bir şekilde çalışıyorlar. Darp ediliyorlar. Can güvenlikleri yok. Toplu sözleşme görüşmelerinde özellikle din görevlilerimizin can güvenliğinin sağlanması için bir çözüm üretilmesini bekliyoruz. Din görevlilerine “Yıpranma Payı ve Can Güvenliği Tazminatı” verilmelidir.
İşyeri güvenliği sağlanmalıdır
Din görevlilerinin öncelikli olarak işyeri güvenliğinin sağlanması gerekiyor. İş güvencesi Anayasal haktır. İş güvencesine dokunulmasına karşıyız. Camii Dernekleri, din görevlilerini görev yapamaz hale getirmiştir. Camii derneklerinin kapatılması için toplu sözleşme ile gerekli düzenlemenin yapılması gerekir.
Din görevlilerine fazla mesai ücreti verilmelidir.
Din görevlilerinin fazla mesai yaptıkları gündeme getirilmiyor. Hâlbuki din görevlilerimizin mesaileri sabah namazıyla başlıyor ve yatsı namazı bitene kadar devam ediyor. Fazla mesai yaptıkları buradan anlaşılmalıdır. Din görevlilerimize fazla mesai ücreti ödenmeli ve günün şartlarına uygun olarak tatmin edici olmalıdır.
İmam kadrosu ile işe başlayıp kadro değiştirenlere imamlığa geçiş için yeni hak verilmeli
Diyanet İşleri Başkanlığı’nda imam kadrosu ile işe başlayıp daha sonra kendi isteğiyle Yardımcı Hizmetler Sınıfına geçen memurların, talep etmeleri halinde eski kadrolarına geçişlerine imkân sağlayacak düzenleme yapılmalıdır. Böylece imam-hatip açığının kapatılması sağlanabilir. Toplu sözleşme görüşmeleri ile bu konudaki mağduriyetlerin giderilmesini bekliyoruz.
Din görevlilerinin maaş artışları 10+10+150 TL. seyyanen zam verilmelidir
Din görevlilerimizin can güvenliğinin olmadığı ve sabah namazı ile başlayıp yatsı namazına kadar mesailerinin devam ettiği dikkate alınarak maaş artışlarının yüzde 10+10+150 TL. seyyanen zam yapılmasından yanayız.
KAMU ÇALIŞANLARI İÇİN GENEL TALEPLER
Hükümetin enflasyon beklentileri hiçbir zaman tutmamış ve sürekli revize edilmiştir. Enflasyon farkı verilmesi, maaşların yerinde sayması ve sadece enflasyon zararının karşılanması anlamına gelir. Bu nedenle maaşların iyileştirilmesini bekliyoruz. Enflasyon farkının mutlaka verilmesinden ve kamu görevlilerinin enflasyona ezdirilmemesinden yanayız.
Kamu çalışanlarına grev hakkı verilmelidir
Grev konusunda şunu düşünüyoruz: Grev, kamu görevlisinin kendine özgüvenini sağlayacak önemli bir unsurdur. Grevi, kamu görevlisinin savunma mekanizması olarak görüyoruz. Bu nedenle kamu görevlilerine grev hakkının verilmesini talep ediyoruz.
Maaş ve ücret politikası yeniden düzenlenmelidir
Kamu görevlilerinin maaş ve ücret politikasının günün şartlarına göre yeniden düzenlenmesini talep ediyoruz. Özellikle emeklilerimiz perişan hâldedir. Emeklilere kalkınmadan pay verilerek maaşlarının günün şartlarına göre yeniden düzenlenmesini talep ediyoruz.
Enflasyon farkı verilmelidir
Enflasyon farklarının verilmesi en yasal hakkımızdır. Merkez Bankası enflasyon hedeflerinin tutmaması halinde meydana gelen fark için enflasyon farkının mutlaka verilmesinden ve kamu görevlilerinin enflasyona ezdirilmemesinden yanayız.
Kamu çalışanlarının aile yardımı ödeneklerinin tatmin edici seviyeye yükseltilmesini istiyoruz
Kamuda çalışan bütün memurların aile yardımı ödeneğinin günün şartlarına göre düzenlenmesini ve bu ödeneğin tatmin edici olmasını istiyoruz. Sosyal yardımların Bütçe Kanunu ile değil toplu sözleşmede belirlenmesinin doğru olacağını düşünüyoruz. Bu itibarla sosyal yardımların yılın 1. ve 2. ayları için günün şartlarına uygun olarak düzenlenmesini talep ediyoruz.
Kıdem aylığında 30 yıl ve üzeri ödeme yapılabilmesi için düzenleme yapılmalıdır
Kıdem aylığı için 30 yıl ve üzeri yıl ödemesi yapılabilmesi için toplu sözleşme ile düzenleme yapılarak bu konuda yaşanan sıkıntıların giderilmesini bekliyoruz.
Kamu kuruluşlarında çalışma koşulları iyileştirilmelidir
Kamu kuruluşlarındaki çalışma koşullarının elverişsiz olması Türkiye gibi büyük ve güçlü bir ülkeye yakışmıyor. Devletin bu ayıbının ortadan kaldırılması gerekiyor. Özellikle taşra teşkilatlarının elverişsiz çalışma koşulları iş verimini etkiliyor. Birçok kamu kurum ve kuruluşunun özellikle taşra teşkilatlarında, elverişsiz çalışma koşulları Kamu çalışanlarının motivasyonunu bozuyor. Bu olumsuzlukların giderilmesi için yeterli araç gereç ve fiziki imkânlarla takviye edilmesi gerekiyor.
Mobbing’in önlenmesi için yasal düzenleme yapılmalıdır
Kamu işyerlerinde çalışanlara uygulanan mobbing’in önlenebilmesi için yasal düzenlemeler getirilmelidir. Sendikalar Kanununda görülen eksik ve yanlış düzenlemeler giderilmelidir.
Hizmet kolu toplu sözleşmeleri ayrı yapılmalıdır
Genel toplu sözleşme görüşmeleri ile hizmet kolu toplu sözleşmelerinin birbirinden ayrı yapılması taraftarıyız. Böylece farklı hizmet kolunda çalışanların hak kayıplarının önüne geçilebilir.
Toplu Sözleşme Görüşmelerine bütün sendika temsilcileri katılabilmelidir
Toplu sözleşme görüşmelerinde memur emeklilerini temsil edecek bir temsilci bulunmamaktadır. Bu nedenle memur emeklileri bir kişinin inisiyatifine bırakılmaktadır. Bir konfederasyona karar verme yetkisinin verilmesi demokratik ve sendikal örgütlenmenin ruhuna aykırıdır. Bu aykırılığın giderilmesinden yanayız.
Hükümetin, gelir dağılımı adaletsizliğini gidermesini istiyoruz.
Üniversite mezunu işçilerin, kendi istekleri halinde memur kadrosuna geçirilmesini istiyoruz.
Kamu çalışanlarına kalkınmadan pay verilmelidir.
Kamu çalışanları kalkınmadan adil olarak pay almalıdır.
Sağlık çalışanlarının istekleri dikkate alınmalıdır
Özveriyle çalışan sağlık çalışanlarının istek ve talepleri dikkate alınmalıdır. Onlar, bu ülkenin olmazsa olmazıdır. Büyük bir özveriyle çalışıyorlar. Bunlar yetmiyormuş gibi darp ediliyor ve öldürülüyorlar.
Sağlık çalışanlarının işyeri güvenliği sağlanmalıdır
Sağlık çalışanları öncelikli olarak işyeri güvenliğinin sağlanmasını talep ediyor. Ayrıca çeşitli yasalarla iş güvencesine dokunmak isteyen hükümetin aklını başına almasını ve iş güvencesinden elini çekmesini istiyoruz.
Sağlıkta taşeronlaşma durdurulmalıdır
Sağlık teşkilatlarında taşeronlaşmaya hayır diyoruz. Bunun yerine atanmayı bekleyen binlerce sağlıkçının atanmalarının sağlanmasını istiyoruz.
Sağlık çalışanlarının fazla mesai ücretleri artırılmalıdır
Sağlık çalışanlarının fazla mesai yaptıkları dikkate alınarak bunun adil bir şekilde çözülmesinden yanayız. Fazla mesai ücretlerinin Büyük Şehirlerde ve nüfusu 50 bini geçen yerleşim yerlerine göre düzenlenmesinin uygun olacağını düşünüyoruz.
Döner sermaye emekliliğe yansıtılmalıdır
Döner Sermayenin emekliliğe yansıtılmasını istiyoruz. Sağlık teşkilatlarında, Yardımcı Hizmetler Sınıfına dahil çalışanların ek göstergeden yararlandırılmaması Anayasa’nın eşitlik ilkesine aykırıdır. Toplu sözleşme ile bunun giderilmesini bekliyoruz. Tüm sağlık çalışanlarına yıpranma payı verilmelidir. Sağlık çalışanlarına yüzde 10+10+150 TL. seyyanen zam yapılmasından yanayız. 4/C’li statüde çalışanların ek ödemelerden koşulsuz faydalanmasını talep ediyoruz. 4/C’li çalışanlar, vekil ebe ve hemşirelere ve Aile Sağlığı çalışanlarına kadro verilmesini istiyoruz.
Şimdiden hayırlı olmasını temenni ediyoruz
Umuyoruz ki hükümet, bütün kamu çalışanlarının ve emeklilerimizin yüzünü güldürecek bir karar alır. Demokratik Sendikalar Konfederasyonu (DESK) olarak, beklentilerimizin gerçekleşmesi dileğiyle, 2016 ve 2017 Toplu Sözleşme Görüşmeleri henüz başlamadan tüm kamu çalışanlarının yüzünü güldürmesini ve hayırlı olmasını temenni ediyorum. “