Şenocak; “lisans tamamlama beklentimizi karşılamadı.”
Konuyla ilgili değerlendirmede bulunan Demokratik Sendikalar Konfederasyonu (DESK) ve Din-Bir-Sen Genel Başkanı Lütfi Şenocak, lisans tamamlama beklentimizi karşılamıyor, dedi.
Şenocak yaptığı değerlendirmede şunları söyledi: “Hatırlanacağı gibi Sağlık Alanı önlisans Mezunlarının Lisans Tamamlama Programlarına alınması 19/11/2014 tarihli Resmi Gazete'de yayımlanan 6569 Sayılı Kanun'un Geçici 69. Maddesi uyarınca sağlık alanındaki önlisans mezunları için lisans tamamlama programı açılması hükmü getirilmiştir. Aynı hükmün sadece din görevlilerinin lisans tamamlaması için de getirilmesini istiyoruz.
İlahiyat önlisans mezunlarına lisans hakkı tanınması için çalıştık.
Din-Bir-Sen olarak 2 yıldır ilahiyat önlisans mezunlarına lisans tamamlama hakkı tanınsın diye çalmadığımız kapı kalmadı. YÖK’e yazdık. Bazı üniversitelere yazarak ilahiyat önlisans mezunu olup halen Diyanet İşleri Başkanlığı’nda çalışan din görevlilerine lisans tamamlama hakkı tanınmasını talep ettik. Ancak bu talebimiz karşılık bulmadı. Diyanet İşleri Başkanlığı, kurum bünyesinde çalışan personelinin hakkını korumak zorundadır. Önlisans mezunlarına lisans tamamlama hakkı şartsız verilmeli ve önlisans mezunu olan hiçbir din görevlisi açıkta kalmamalıdır.
Üniversite Rektörlüklerinin açıklaması.
Üniversitelere yaptığımız talepler neticesinde rektörlüklerden şöyle bir açıklama yapıldı: ‘Önlisans programlarından mezun olanların sayısı, üniversitelerin kapasiteleri ve eğitim-öğretimin niteliğinden taviz verilmemesi gibi temel ilkeler göz önünde tutulduğunda bütün başvuruların bir defada karşılanamayacağı, dolayısıyla takip eden yıllarda da bu lisans tamamlama programlarının devam edeceği ortadadır. Bu noktadan hareketle, Kurulumuza intikal eden bu yıl belirlenen alanların dışında başka önlisans alanlarının da lisans tamamlamaya ilave edilmesine yönelik taleplerin üzerinde ciddiyetle durulacağını ve Üniversitelerarası Kurul Başkanlığının da görüşü alınarak bir sonraki yılda yapılacak çalışmalarda değerlendirmeye alınacağını kamuoyuna bildiririz.’
D.İ.B. da Lisans mezunları ile aynı işi yapan önlisans mezunları mağdur.
İlahiyat önlisans programını bitirmiş çok başarılı din görevlilerimiz var. Eğitimlerine lisans programıyla devam etmek istiyorlar. Lisans tamamlamayı zorlaştırmak için bazı kriterlerin ileri sürülmesi nedeniyle din görevlileri açıkta kalmamalı ve lisans tamamlama programından tam olarak faydalanabilmelidir. Unutulmamalıdır ki, İlahiyat önlisans mezunu olup Diyanet İşleri Başkanlığı bünyesinde görev yapan binlerce din görevlisi var. Lisans mezunlarıyla aynı işi yapmalarına rağmen özlük hakları lisans mezunlarından daha düşük seviyede. lisans mezunları ile aynı haklara sahip olmak için okuyan din görevlilerimiz talebin çok olması bahanesiyle çeşitli kriterlerle karşılaşıyor ve lisans tamamlamaya giremiyorlar. Hâlbuki önlisans mezunu olan din görevlilerimiz için uzaktan eğitim modeli bir umut olmuştur.”
İlahiyat Fakültelerine sınavsız geçiş hakkı verilmelidir.
İlahiyat önlisans mezunlarına tanınan hakla Açıköğretim Fakültesi İşletme, İktisat, Maliye, Uluslararası İlişkiler, Konaklama İşletmeciliği, Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri gibi derslerden birinin fark derslerini vererek lisans programına sınavsız geçiş hakkı verilmiştir. Ancak bu uygulama üniversitelerin ileri sürdüğü çeşitli nedenlerle sadece 2015 ve 2016 yılı için geçerli olacak. Sonraki yıllarda bu sistem uygulanmayacak. Lisans programına alımlar DGS sınavı ile tercih usulü yapılacak, diyen Şenocak, değerlendirmesini şu sözlerle tamamladı: “Din-Bir-Sen olarak ilahiyat önlisans okuyanların aynı bölümde lisans tamamlamasını istiyoruz. İlahiyat ile ilgisi bulunmayan, örneğin İşletme ve İktisat Bölümlerinin fark derslerini vermek suretiyle bu bölümlerden mezun olacak din görevlileri yine mağdur olacaktır. Diyanet İşleri Başkanlığı’nın bu konuda çalışma yapmasını bekliyoruz.”