Demokratik Sendikalar Konfederasyonu (DESK) ve Din-Bir-Sen Genel Başkanı Lütfi Şenocak ve Genel Sekreter Hamdullah Silindir, davet üzerine ziyarette bulunduğu Erzurum’da yoğun ilgi ile karşılandı. Erzurum İl Başkanı Yaşar Küçükoğlu ve Eğitim Merkezi Temsilcisi Yakup Taş’ın da aralarında bulunduğu Din-Bir-Sen heyeti, Erzurum’da çeşitli kurumları ziyaret ederek sendikanın faaliyetleri hakkında bilgi verdiler.
Genel Başkan Lütfi Şenocak, Diyanet İş Kolunda faaliyet gösteren sendikalar içerisinde trendini yükselten tek sendikanın Din-Bir-Sen olduğunu söyledi.
İhtisas Eğitim Merkezi sorunları yeniden gündeme getirildi.
Heyet, daha sonra Erzurum İhtisas Eğitim Merkezi’nde üyelerle bir araya gelerek toplantı yaptı. Toplantıda üyelere hitap eden Şenocak, Eğitim Merkezi’nde bulunan din görevlilerinin sorunlarını bildiklerini ve ilgili makamlara ilettiklerini söyledi.
Şenocak, yaptığı konuşmada şunları söyledi: “İhtisas Eğitim Merkezlerinin çeşitli sorunlarını sık sık gündeme getiriyoruz. D.İ.B.’na bu sorunları iletiyoruz. Diyanet’in, İhtisas Eğitim Merkezlerinin sorunlarını görmesini istiyoruz. Sınavların yapılışı ayrı bir problem. İhtisas kursiyerlerinin, 1 yıl boyunca devam eden “hazırlık döneminde girdiği sınavlar hariç, 2 yıl boyunca devam eden “İhtisas döneminde 50’den fazla dersten ayrı ayrı sınava tabii tutulmaktadır. Bu sınavlarda başarı gösteren kursiyerlerin tekrar aynı derslerden ”Temel İslam Bilimleri Bölümü/Vaaz ve İrşad Hizmetleri Bilgi ve Beceri Geliştirme Programına Geçiş Sınavı”na tabii tutulmalarını doğru bulmuyoruz.
İlahiyat Fakültesi mezunu olan Eğitim Merkezi kursiyerleri, bu merkezlere alınırken yazılı ve akabinde mülakat sınavıyla seçilmekte ve bu sınav neticesinde kursiyer olmaya hak kazanmaktadırlar. Aynı sınavlara tabi tutulan İlahiyat Fakültesi mezunu vaiz olurken, Eğitim merkezini kazanan kursiyerin kazandığı eğitim merkezine vaiz olarak atanamaması haksızlıktır.
30 ay boyunca Eğitim Merkezi’nde başta Arapça olmak üzere Temel İslami İlimler ve diğer derslerde ihtisas gören, uzmanlaşan kursiyerlerin, İhtisas eğitimi almamış olan İlahiyat Fakültesi mezunları ile eşdeğer tutulmaları adil değil.
Din-Bir-Sen olarak 2014 yılında şunu söylemiştik; 2014 Yılından başlayarak muzun olacak tüm İhtisas Kursiyerlerine 6. Dönem sonunda yapılması planlanan “ Temel İslam Bilimleri Bölümü/Vaaz ve İrşad Hizmetleri Bilgi ve Beceri Geliştirme Programına Geçiş Sınavı kaldırılmalıdır. Aynı sınavlara tabi tutulan İlahiyat Fakültesi mezunu “vaiz” olma hakkına sahip olduğu gibi, Eğitim Merkezinde eğitim gören kursiyerlere “vaizlik” unvanı verilmelidir, Bugün de bu açıklamayı tekrarlıyorum. İhtisas Eğitim Merkezi’nde eğitim göre kursiyerlere vaizlik hakkı verilmelidir.
30 ay “İhtisas Eğitimi” almış bir kursiyer yine eskiden olduğu gibi yalnızca mülakat sınavına tabi tutulmalı, başarı ile bitirenlere, başka şart koşmaksızın, “Uzman Vaizlik” unvanı verilmelidir.”
Şenocak, Pasinler ilçesinde din görevlilerine hitap etti.
Şenocak ve beraberindeki heyet daha sonra Pasinler ilçesine geçerek burada ilçe temsilcisiyle bir toplantı yaptı. İlçede görev yapan din görevlilerinin sorunları hakkında bilgi alan Şenocak, ilçe temsilcisinin açıklamalarını dikkatle dinleyerek not aldırdı. Bunları ilgili makamlara ileteceğini söyledi. Daha sonra üyelerle görüşen Şenocak, üyelere ve din görevlilerine hitaben yaptığı konuşmada, din görevlilerinin sesi olan Din-Bir-Sen, D.İ.B.’da çalışan herkesin güvendiği ve sığındığı bir liman olmuştur. Sendikamız temsilcilerinin, din görevlileriyle yakından ilgilenmeleri, birebir sorunları yerinde tespit ederek ilgili makamlara iletmeleri bütün din görevlilerine güven vermiştir, dedi. Şenocak, konuşmasının devamında şunları söyledi: “Sendika olarak, bugüne kadar ne söylemişsek arkasında durduk. Önce insan, sonra sendika, dedik. Hiçbir din görevlisini ötekileştirmedik. Bütün din görevlilerini kucakladık. Bu nedenle Din-Bir-Sen’e karşı büyük bir teveccüh var. Her dönem trendini yükseltmeyi başaran sendikamız, bundan sonra da aynı kararlılıkla ilkelerinden taviz vermeden yoluna devam edecektir.”