Din-Bir-Sen Genel Başkanı Yusuf Özdemir, 2 Nisan 2016 tarihinde 34 sınav merkezinden yapılacak olan Diyanet İşleri Başkanlığı Mesleki Bilgiler Seviye Tespit Sınavının (2016-DİB-MBSTS) din görevlilerine zul olmaya başladığını ve personelinin mağduriyetini görmeyen Diyanet İşleri Başkanlığı’nın pes dedirttiğini söyledi.
2016-DİB MBTS sınavının 34 sınav merkezinde yapılmasının din görevlilerini sıkıntıya soktuğunu, sınavın bütün illerde yapılması gerektiğini belirten Özdemir, Din-Bir-Sen olarak, 2015 yılında da 21 il merkezinde sınav yapılmasının bazı sakıncaları olabileceğini belirterek karşı çıkmıştık. Sınav merkezi sayısı 2016 yılında 34’e çıkarıldı. Sınavın 34 il merkezinde yapılması sıkıntıları gidermiyor açıklamasını yaptı.
Özdemir, konuya ilişkin olarak şunları söyledi: “Sınavın yapılacağı tarih özellikle Doğu illerimizde sıkıntılı aylardan biridir. Ulaşım sorunu, bir gün önceden görev mahallinden ayrılmak için ortaya çıkan izin, sınava gireceklerin yerinin doldurulması, sınava gireceklerin ulaşım, barınma ve iaşe sorunları nedeniyle maddi sıkıntıya girmeleri, şehir dışında sınava girmenin getireceği stres v.b. konuların ortaya çıkaracağı maddi ve manevi sıkıntıların göz ardı edilmesini anlayamıyoruz.”
2015 yılında sınav ücretinin 80 liraya çıkarıldığını hatırlatan Din-Bir-Sen Genel Başkanı Yusuf Özdemir, 2016 yılı MBSTS ücretinin 95 liraya çıkarılmasını “bu kadar da olmaz!” diyerek eleştirdi. Memurun aldığı zam ortada. Ocak ayı itibariyle iğneden ipliğe her şeye zam geldi. Memurun aldığı zam daha cebine girmeden eridi, diyen Özdemir, sınav ücretinin 15 lira artırılmasının sınava gireceklere haksızlık olduğunu söyledi.
Diyanet İşleri Başkanlığı Sınav Yönetmeliğinin 6’ncı maddesinin 1’nci fıkrasında “Görevlilerin bilgi seviyelerini ölçmek ve mesleki bakımdan göreve iyi şekilde hazır bulunmalarını sağlamak amacıyla yılda bir Mesleki Bilgiler Seviye Tespit Sınavı (MBSTS) yapılabilir. Bu sınav Başkanlıkça yapılabileceği gibi başka kamu kurum veya kuruluşlarına da yaptırılabilir. Sınavın yeri ve zamanı ile sınavda sorulacak sorular Başkanlıkça belirlenir ve sınavı yapacak kuruma bildirilir. Başkanlıkça gerekli görülmesi halinde sınav soruları ÖSYM’ye veya üniversitelere de hazırlatılabilir.” Denildiğini hatırlatan Özdemir, Diyanet İşleri Başkanlığı’nın MBST sınav sorularını hazırlayacak uzmanları, uygulayacak memurları ve elektronik cihazları varken sınavların ÖSYM’ye yaptırılması anlamsızdır. Kurum, sınavları kendi yapacak olursa hem sınav maliyeti düşer hem sınava gireceklerin kapasitesine göre soru hazırlanmış olur hem de din görevlileri belirttiğimiz sıkıntılardan kurtarılmış olur, dedi.
Özdemir, Dir-Bir-Sen olarak, MBST sınavına girecek olan din görevlilerinin sınav çilesine son verilmesini istiyoruz. Diyanet İşleri Başkanlığı ileri sürdüğümüz haklı gerekçeleri objektif olarak değerlendirmelidir. İnsan Kaynakları Genel Müdürlüğü, Personel Sistemleri Eğitim ve Sınavlar Daire Başkanlığı ile diğer ilgili birimlerin ortak bir çalışma yaparak uygun bir sınav sistemiyle din görevlilerini bu çileden kurtarmalıdır, ifadelerini kullandı.