Din-Bir-Sen Genel Başkanı Yusuf Özdemir, gelir verisindeki adaletsizliğe dikkat çekerek yüksek vergi yüzünden düşük gelirli memur ve memur emeklilerinin daha az maaş aldıklarını söyledi.
Yüzdelik vergi dilimine geçme sınırı yükseltilmelidir.
Gelir vergisinde yüzde 20’lik dilime geçme sınırı 2015 yılında 12 bin liraya yükseltildi. Bu sınır 2016 yılında uygulanmak üzere 12.600 lira oldu. 2016 yılı itibariyle matrah toplamı 12.600 liraya kadar olan için vergi kesinti oranı %15, 12.600,01 - 30.000,00 lira arasında olanlar için %20, 30.000,01 - 110.000,00 lira arasında olanlar için %27 olarak uygulanacağına dikkat çeken Özdemir, yüzdelik vergi dilimine geçme sınırının yükseltilmesi halinde memur ve memur emeklilerinin maaşlarındaki yüksek vergi kesintilerinden kurtarılacağını söyledi. Özdemir, kamuda çalışanların özellikle Eylül - Ekim ayından sonra %20’lik vergi dilimine takıldığını belirterek şunları söyledi: “Kamuda çalışan memurlar devletin borç yükünü omuzlarında taşıyor. Buna karşılık serbest meslek icra edenler çeşitli yollarla daha az kazanç göstererek az vergi ödüyor. Bu adaletsizliktir. Kamuda çalışanlarla, serbest meslek icra edenlerin vergi ödemelerinde hakkaniyet yok. Kamu çalışanları ve emekliler mağdur ediliyor.
Yılsonuna doğru daha fazla vergi ödenerek maaşlarda azalma olacak.
2016 yılının son aylarına doğru çalışan memurların ve emeklilerin kazancı artmış görünecek. 12.600 lirayı 1 lira geçse %20’lik vergi dilimine girecek olmaları nedeniyle daha fazla vergi ödenecek ve yıllık toplam gelirlerinde azalma meydana gelecek. Hâlbuki devlet, Ocak ayından itibaren iğneden ipliğe zam yaptı. Çalışanların ve emeklilerin aldıkları zamlar daha ellerine geçmeden eridi. Bir de %20 ve %25’lik vergi dilimine takılmaları nedeniyle daha fazla vergi ödeyecek olmaları maaşlarındaki azalmayı artıracaktır.”
Vergi sistemindeki adaletsizlik giderilsin.
Vergi sisteminde adaletsizlik olduğunu ve dar gelirli vatandaşların bu adaletsizliği en çok hisseden kesim olduğunu vurgulayan Özdemir, gelir dağılımını olumsuz etkileyen vergi sistemindeki bu adaletsizliğin bir an önce giderilmesi gerektiğini söyledi. Diyanet İş Kolunda faaliyette olan bir sendika olarak, Diyanet teşkilatlarında çalışan görevlilerin bu konudan çok mağdur olduklarına dair sayısız şikâyetler alındığını belirten Özdemir, çalışanların kaynaktan kesilen vergileri nedeniyle devletin hazır kazancı olduğunu ve ana gelirini oluşturduğunu belirterek, bu nedenle devlet vergi dilimine geçme sınırını düşük tutuyor ifadelerini kullandı.
Kamuda çalışan memurların vergi yükü artıyor
Vergi toplamanın en kolay yolunun kaynaktan kesilen vergiler olduğunu belirten Özdemir, sözlerini şöyle sürdürdü: “Kamuda çalışanlar üzerindeki vergi yükü iyice artıyor. Gelir vergisi oranlarını yıllık kazanç miktarı belirliyor. Bu nedenle kazanç dilimleri artırılmıyor. Bundan en çok zararı ise çalışanlar görüyor ve vergi yükü yüzünden kazançları düşerken, zorunlu ihtiyaçlarını dahi karşılamakta zorlanıyorlar. Düşük maaşlı memurlar, ödedikleri yüksek vergi yüzünden sıkıntı yaşıyor. Devlet, enflasyon ve yeniden değerleme oranlarını dikkate almalıdır. Devletin fazla vergi toplamak düşüncesi kamuda çalışanlar üzerinde yoğunlaşmamalı, serbest meslek icra edenlerin kaçırdığı verginin peşine düşmeli ve kamu çalışanlarını rahatlatıcı bir vergi sistemi getirilmelidir.”
Az kazanandan az, çok kazanandan çok vergi alınması prensip gereğidir.
Sosyal hukuk devleti ilkesinin gereği olarak düşük maaşlı kamu çalışanlarından daha az vergi alınması prensip gereğidir. Ancak ülkemizde devlet bunun tersini yapıyor. Az kazanandan çok vergi alarak adaletsizliğe yol açarken, çok kazanandan az vergi almak suretiyle haksız zenginleşmeye ve adaletsiz gelir dağılımına neden oluyor. Kamuda çalışan nüfusun %20’ye yakın kısmı gelir vergisinin %60’ına yakın bir kısmını ödüyorsa burada adaletten, hakkaniyetten söz edemeyiz. Devlet kaşıkla verip, kepçeyle alıyor. Dolayısıyla kamu çalışanları ve memur emeklileri mağdur ediliyor.
Toplu Sözleşme Görüşmelerinde Memur-Sen aciz kaldı.
Din-Bir-Sen olarak, 2015 yılında imzalanan Toplu Sözleşme Görüşmelerinde Memur-Sen’in kamuda çalışanların haklarını korumakta aciz kaldığını ifade etmek istiyoruz. Devlet, az kazanandan az, çok kazanandan çok vergi almak suretiyle sosyal devlet ilkesinin gereğini yerine getirmek zorundadır. %15’lik vergi diliminin matrahı olan 12.600 liranın 20 bin liraya çıkarılarak düşük maaşlı kamu çalışanlarının ve emeklilerin vergi adaletsizliği nedeniyle yaşadıkları mağduriyetin giderilmesini talep ediyoruz.”