Din-Bir-Sen Genel Başkanı Yusuf Özdemir, İstiklal Marşı’nın 12 Mart 1921 tarihinde kabul edilişinin 95. Yıl dönümü nedeniyle basın açıklaması yaptı. İstiklal Marşı’nın 12 Mart 1921’de kabul edilişinin 95. Yıl dönümünün kutlandığını belirten Özdemir, Türk Milletinin ümitsizliğe düştüğü günlerde milleti ümitsizlikten kurtararak milli ve manevi duyguları coşturan Mehmet Akif Ersoy ortaya çıktı. Kurtuluş savaşının en heyecanlı günlerinde camilerde verdiği vaazlarıyla toplumu bir araya getirmeyi başardı, ifadelerini kullandı.
İstiklal Marşı’nın, milletin ortak duygularına tercüman olması bakımından önemli olduğunu belirten Özdemir şöyle dedi: “Topraklarımızın düşman işgaline uğradığı günlerde millete umut veren meşalenin adı Mehmet Akif’tir. Anadolu’nun direniş sembolü olan, bu direnişi ve milletin uyanışını sonsuza kadar ruhumuzda yaşatacak olan eserin adı da İstiklal Marşı’dır. İstiklal Marşı, vatan sevgisinin, inancın eseridir.
İstiklal Marşı, Ordu için yazılmıştır. Bu gaye ile düzenlenen yarışmaya dönemin Maarif Vekili Hamdullah Suphi Tanrıöver’in ısrarı üzerine girdi. Bu şiiri Türk Ordusuna adamıştır. Akif’in yazdığı şiir yarışmada birinci olmuş, ihtiyacı olduğu halde para ödülünü de almamıştır. 12 Mart 1921 tarihinde Meclis’te yapılan oylamada oy çokluğu ile Milli Marş olarak kabul edilmiştir.
İstiklal Marşı, beyaz gelinliğini giymiş kız gibi vatanın sembolüdür. Milli duygularımızın şahlanış öyküsüdür. Milli duygularımızı coşturan mısraların sahibi Mehmet Akif Ersoy, ilim, kültür ve fikir adamı olarak, gençliğin Müslüman kimliğine uygun şekilde yetişmesi ve yaşaması için çalışmış, bu arzularını dile getirmiştir. ‘Asım’ın Nesli’ bu arzulardan biridir. İstiklal Marşı bizim tarihimizdir. Akif, değerlerimizi, kahramanlığımızı 10 kıtalık şiirine sığdırabilmiş ender bir şahsiyettir. Bu nedenle İstiklal Marşı’na sadece Marş gözüyle bakmamak lazım. O Marş, bunların çok ötesinde, milletin ruhunun derinliklerine hitap eden bir kahramanlık destanıdır. Bu Marş, milletimizin emperyalizme cevabıdır. Bu nedenle gençliğe Safahat’ı okumalarını tavsiye ediyorum.
İstiklal Marşı’nın kabulünün 95. Yıldönümünü kutlarken, milletin, bu eserin ruhunu anlayarak evlatlar yetiştirmesini temenni ediyorum. Bu vesileyle Mehmet Akif Ersoy’u rahmet ve minnetle anıyorum. Allah (c.c), bir daha bu millete İstiklal Marşı yazdırmasın.”