Din-Bir-Sen, mağdur olan üyelerini yalnız bırakmıyor. İdare tarafından çeşitli nedenlerle mağdur edilen Din-Bir-Sen üyelerinin mağduriyetlerinin giderilmesi için Hukuk Müşavirliği yoğun çalışıyor. Açtığı tüm davaları kazanan Din-Bir-Sen Hukuk Müşaviri Av. Emrah Hacıoğlu, yeni bir davayı daha kazanarak başarısına bir yenisini daha ekledi.
Şanlıurfa’nın Siverek ilçesi, Başekin Yukarı Mah. Camii İmam Hatibi olarak görev yapan Din-Bir-Sen üyesi İhsan Akşit, hakkında 657 Sayılı Kanunun 125/D-f maddesi uyarınca kademe ilerlemesinin durdurulması cezası gerekmekte ise de sicillerinin olumlu olması nedeniyle 1/30 oranında aylıktan kesme cezası ile tecziyesine ilişkin 28/07/2015 tarih ve 417 Sayılı Siverek Kaymakamlığı işleminin; 657 Sayılı Kanun’un 126. Maddesi uyarınca kademe ilerlememsi cezasının disiplin kurulu kararı alındıktan sonra atamaya yetkili amir tarafından verilmesi gerekmesine karşın bu usulün işletilmediği, ilçe müftü vekili tarafından tesis edilen işlemin hukuka aykırı olduğu iddia edilerek iptali ile maaşından yapılan kesintinin ödenmesine karar verilmesi istenerek dava açılmıştı.
Türk Milleti adına karar veren Şanlıurfa 1. İdare Mahkemesi’nce yapılan değerlendirmede; uyarma, kınama, aylıktan kesme ve kademe ilerlemesinin durdurulması cezalarının hangi makamlar tarafından karara bağlanacağı ve bu cezaların hangi makamlar tarafından onaylanacağı belirlenmiştir. Bu bağlamda disiplin kurullarının ayrı bir ceza tayinine yetkisi olmadığı açık olmakla birlikte, soruşturmacı tarafından kademe ilerlemesinin durdurulması cezasının teklif edildiği hallerde, yetkili disiplin kurullarınca eylemin sabit görülmesi buna karşılık bir derece hafif ceza uygulanması gerektiği yönünde kanaate ulaşılması durumunda, disiplin kurullarının bu yetkilerini kendilerinin kullanacağı, verecekleri kararların ise Kanun da belirtilen makamlar tarafından onaylanacağı kuşkusuzdur.
Olayda, davacının fiilinin 657 Sayılı Kanun’un 125/D-f alt bendi uyarınca kademe ilerlemesinin durdurulması cezası olarak değerlendirildiği ancak geçmiş sicillerinin olumlu olduğu hususları dikkate alınarak alt ceza uygulanmak suretiyle Siverek Kaymakamlığı tarafından 1/30 oranında aylıktan kesme cezası ile cezalandırıldığı görülmekte ise de 657 Sayılı Kanun’da öngörülen koşulların varlığı halinde bir derece hafif cezayı verme yetkisinin ise asıl cezayı vermeye yetkili disiplin kurulu veya disiplin amirine ait olması karşısında, doğrudan kademe ilerlemesinin durdurulması cezası verme yetkisi bulunmayan müftü vekili tarafından alt ceza uygulanmak suretiyle “1/30 Oranında Aylıktan Kesme” cezası ile cezalandırmaya ilişkin olarak tesis edilen dava konusu işlemde yetki unsuru yönünden hukuka uyarlık bulunmamaktadır. Nitekim, Danıştay 12. Dairesi’nin 28.11.2013 tarih ve E: 2012/3237, K: 2013/9139 sayılı kararı da bu yöndedir.
İdarenin işlemi Mahkeme tarafından hukuka aykırı bulunarak iptal edilirken, işlem nedeniyle davacının maaşından kesilen tutarın Anayasa’nın 125. Maddesinin son fıkrası uyarınca yasal faiziyle birlikte davacıya ödenmesine karar verildi.