Din-Bir-Sen Genel Başkanı Yusuf Özdemir, medreselerde yıllarca eğitim görenlerin bazı haklardan yararlanamadığını belirterek, bu kısıtlamaların kaldırılarak tüm haklardan yararlandırılmalarını istedi.
Hafızlık belgesi olan İmam ve Müezzin Kayyımlara sınavlarda öncelik tanındığını, ancak medrese eğitimi alanlara böyle bir öncelik tanınmadığını belirten Özdemir şunları söyledi: “Medreselerde yıllarca eğitim görenler İslami ilimlerde yetişiyor. Medrese eğitimi görerek icazet alanların nitelik yönünden üstünlüğü tartışılmaz. Diyanet İşleri Başkanlığı giriş sınavlarında, atama, yükselme ve yer değiştirmelerde medreseden eğitimi görerek icazet almanın hiçbir faydasını göremeyen ve halen Diyanet İşleri Başkanlığında medrese eğitimi alıp görev yapan çok sayıda görevli bulunuyor.
Hafızlık belgesi alan İmam ve Müezzin Kayyımlara sınavlarda öncelik tanınıyor. Nakil sınavlarında ek 8 puan alıyor, buna mukabil yıllarca medrese eğitimi görerek icazet alan personel bu haklardan faydalanamıyor.”
Diyanet İşleri Başkanlığı Atama ve Yer Değiştirme Yönetmeliği, Sınav Yönetmeliği ve çeşitli Kadroların Kariyer Basamaklarında Yükselme Yönetmeliği gibi önemli yönetmeliklerde, medrese eğitimi almış olanların hafızlık belgesi olanlara tanınan haklardan yararlanabilmeleri için yeni düzenleme yapılması gerektiğini belirten Din-Bir-Sen Genel Başkanı Yusuf Özdemir, sözlerine şöyle devam etti: “D.İ.B Atama ve Yer Değiştirme Yönetmeliği’nin Atamalarda Aranacak Genel ve Özel Şartlar ile İstenecek Belgeler başlıklı İkinci Bölümün Özel Şartlar başlıklı 6. Maddesinin (ç) - Mushafları İnceleme ve Kıraat Kurulu Başkanı olarak atanabilmek için- fıkrası 3. Bendinde ‘Hafız Olmak’ şartı aranmaktadır.
Cami görevlilerinin atanmalarında; (A) grubu camilere atanabilmek için (D), (B) ve (C) grubu camilerde aranan diğer şartların yanı sıra ‘Hafız’ olma şartı aranmaktadır.
Sınav Yönetmeliğinde; cami görevliliğine naklen atamalarda da (B) Müktesep/Nitelik Değerlendirme Fuormu’nda belirtilen Müktesepler/Nitelikler’den hafızlığı olanlara 8 puan verilmektedir.
Vaizlik, Kur’an Kursu Öğreticiliği, İmam-hatiplik ve Müezzin Kayyımlık Kadrolarına Atama ve Bu Kadroların Kariyer Basamaklarında Yükselme Yönetmeliği’nde belirtilen kadrolara atanacaklarda aranan ‘Özel Şartlar’ arasında medrese eğitimi alanların da değerlendirilmesi ve ayrıca medresede geçen eğitim süresinin hizmete sayılması ve ‘kazanılmış hak’ olarak değerlendirilmesi gerektiğini düşünüyoruz.”
Din-Bir-Sen Genel Başkanı Yusuf Özdemir, medreselerde 10, 15, hatta 20 yıl eğitim görerek icazet alanların, hafızlık belgesi olanlar gibi yukarıda belirtilen haklardan yararlandırılması gerektiğinin altını çizerek, mevcut uygulamanın adil olmadığını söyledi.