Din-Bir-Sen Genel Başkan Yardımcısı Yusuf Adli, bayramda mesai yapan din görevlilerine 3 günlük ücret ödendiğini, ancak diğer günler için ücret ödenmemesinin haksızlık olduğunu belirterek, kamu kurumları içerisinde din görevlileri kadar haksızlığa maruz kalarak mağdur olan başka bir kamu görevlisinin bulunmadığını söyledi.
Konuyla ilgili yazılı açıklama yapan Yusuf Adli, ilgililerin ve yetkili sendikanın dikkatlerini çekmek istediklerini belirterek şunları söyledi: “Daha önce bir haber sitesi manipülasyon yapmıştı. Yetkili sendika lehine yaptığı gerçek dışı haberleriyle tanıdığımız bu site şöyle yazmıştı: ‘2015 yılı Ekim KİK kararlarının 10. maddesinde yer alan “Cami görevlilerinin ve vaizlerin bayram tatillerinde kullandıkları izinlerin yıllık izinden sayılmaması” görüşünü; İmam, Müezzin ve Vaizler artık Ramazan ve Kurban bayram günlerinde tıpkı diğer memurlar gibi kanunen izinli sayılacak” Bu haberdeki ifadelerin doğru olmadığı Ramazan bayramında yaşanarak anlaşıldı.
Geçtiğimiz günlerde millet olarak Ramazan bayramını idrak ettik. 9 gün olarak planlanan bayramda görev yapan din görevlileri bayramın birinci günü zorunlu olarak görev yaptılar. Diğer günler ise müftülüğün planlamasına göre izin kullandılar. İzin kullanamayan veya kendi rızasıyla mesai yapan din görevlilerine 3 günlük ücret ödenirken, diğer günlere ait idari izinler için herhangi bir ücret ödenmedi.
Diyanet İşleri Başkanlığı Görev ve Çalışma Yönetmeliğinin yürürlükteki 47. maddesine göre Cami görevlileri, dini bayramların birinci günleri haricinde bayram tatillerini, müftülüğün planlamasına göre yaparlar. İddia edildiği gibi diğer memurlar gibi kullanamazlar, kullanmak isteyenler resmi izin almak zorundadırlar. Din görevlileri, 23 Ağustos 2015 Tarihli ve 29454 Sayılı Resmi Gazetede yayımlanan yönetmeliğin Fazla Çalışma Ücreti başlıklı bölümünün 1. Maddesine göre dini bayramlarda; 8. Maddesine göre de, Ulusal ve resmi bayram günlerinde fiilen görev yaptığı günler için dilekçe vermek suretiyle mesai ücreti alabilirler. Mesai ücretine esas teşkil eden Resmi bayram günleri; 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı, 19 Mayıs günü Atatürk'ü Anma ve Gençlik ve Spor Bayramı, 30 Ağustos günü Zafer Bayramı 1’er gün; Dini bayramlar ise, Ramazan Bayramı 3, Kurban Bayramı 4 gündür.
9 günlük bayram tatilinde görev yapan din görevlilerine 140 lira ücret ödendi. Bu, 3 günlük Ramazan bayramı ücreti… 6 günlük idari izin için herhangi bir ücret ödenmezken, din görevlileri hem bayramda çalıştırıldılar hem de bayram tatili yapamadılar. Bu haksızlıktır. Bu adaletsizliğin bir an önce giderilmesini ve din görevlilerinin mağduriyetlerinin önlenmesini istiyoruz.
Cami görevlileri dışındaki tüm kamu personeli; dini, ulusal ve resmi bayram tatilleri, hafta sonu izinlerini rahatlıkla kullanabiliyorlar ve hiçbir sıkıntı yaşamıyorlar. Üstelik kullandıkları izinlerinden ücret kesintisi yapılmıyor. Tatillerde görev yapmaları halinde fazla çalışma ücreti alabiliyor. Hal böyleyken cami görevlileri haftada bir gün izinli sayılıyor. Diğer kamu personeli gibi idari izin kullanamıyorlar. Dini ve milli bayramlar, yaz kursları, seminerler, hizmet içi eğitim kursları v.s. gibi çalışmalar bir yılını dolduruyor ve adeta önüne engel olarak çıkıyor.
Din Bir Sen olarak; . Dini bayramda 9 gün görev yapan din görevlilerine 3 günlük mesai ücreti ödenip, diğer 6 gün için hem ücret ödenmemesini hem de izin kullandırılmamasını kabullenemiyoruz. Ücreti ödenmeyen 6 gün için idari izin verilmesini istiyoruz. Ayrıca İmam Hatip ve Müezzin Kayyımların kullanamadıkları idari ve hafta sonu izinleri için de mesai ücreti ödenmesini istiyoruz.
Diyanet İşleri Başkanlığı’nın bir diğer görevi de mensuplarının mağduriyetlerini önlemektir. Hatırlatıyor ve gereğinin yapılmasını ilgililerden bekliyoruz. Bu hususu üye sayısıyla öğünen yetkili sendikanın dikkatine sunuyoruz.