Din-Bir-Sen Genel Başkanı Yusuf Özdemir, Milli Eğitim Bakanlığı ve Türkiye Diyanet Vakfı arasında yapılan protokol ile TDV’nin bizzat kendisi tarafından verilen burslardan Diyanet İşleri Başkanlığı teşkilatlarında çalışanların çocuklarının birinci derecede faydalanması gerektiğini, bunun için hiçbir ön şart koşmadan eğitime destek verilmesinin gerekli olduğunu söyledi.
Özdemir konuyla ilgili yaptığı açıklamada, 6 Ekim 2016 tarihinde yeni burs ve eğitim desteği başvuruları başladı. Ancak bize ulaşan bilgilere göre şartları taşımayan din görevlilerinin çocukları mağdur. Bu mağduriyetlerin önlenmesi isteniyor. Bizde sosyal sorumluluk gereği din görevlilerimizin çocuklarının mağdur olmaması için konuyu ilgili makamlara ileteceğiz. Bu şartların yeniden düzenlenmesi gerekiyor, ifadelerini kullandı.
Özdemir, yaptığı açıklamada şunları söyledi: “TDV bizim göz bebeğimiz. Bağışlarla desteklenen ve mağdur ailelere burs yardımı yapan güzide bir kuruluşumuz. Üniversitelerde öğrenim gören başarılı öğrencilere özel destek başarı bursu ve eğitim yardımının yanı sıra yetim, öksüz ve engelli öğrencilere de burs veriyor. Üniversiteye yeni kayıt yaptıranlar arasında ilahiyatın yanı sıra hukuk, tıp, mimarlık ve mühendislik fakülteleri öğrencileri de bu burslardan faydalanıyor. İlk defa üniversite öğrenimine başlayanlar ve bir üst sınıfa başarısız dersi olmadan geçen öğrencilerden şehit ve gazi çocuğu, engelli, yetim ve öksüz öğrencilere burs vererek eğitime katkıda bulunuyor. Bu nedenle TDV ile gurur duyuyoruz.
TDV’nin; tıp, mimarlık, hukuk, ilahiyat ve mühendislik gibi fakültelerin yanı sıra burs verdiği fakülte alanını genişleterek diğer fakülte ve yüksekokullara da burs vermesini istiyoruz. Burs desteğinin sadece üç beş fakülte ile sınırlı tutulması, çocuğu diğer fakülte ve yüksekokullarda okuyan camiamız mensuplarını sıkıntıya düşürüyor. Üniversite çocuk okutmanın çok maliyetli bir iş olduğunu biliyoruz. Özellikle büyük şehirlerde geçim derdiyle inleyen mensuplarımız bir de üniversite eğitim yükü altında çaresiz bırakılmamalıdır.
TDV’nin verdiği bazı burs ve eğitim desteğinden yerli öğrenciler faydalanamıyor. Bazı programlara getirilen yaş sınırı, 1. öğretimde öğrenim görüyor olması şartı, öğrenim gördüğü fakülteye %20’de yerleşmiş olması, bazı programlarda yerli öğrencilerin kapsam dışı tutulması, ortaokuldan sonra öğrenime bir yıldan fazla ara vermemiş olması gibi şartların Diyanet mensuplarının çocuklarını zorladığı ve başvuruda bulunmasını engellediği gelen bilgilerden anlaşılıyor.
Diyanet teşkilatı mensupları çocuklarının eğitimlerini rahat, huzurlu, sağlıklı ve güvenli bir şekilde yapabilmelerinin sağlanması gerekir. Bunun için Türkiye Diyanet Vakfı’nca açıklanan burs ve eğitim başvuru şartlarının esnetilerek vakfın misyonu doğrultusunda sağlıklı din anlayışına sahip ve İslam'ın temel konularında bilgili inançlı gençlerimize yüksek eğitimin önü açılmalıdır.”